Skip to main content

Δέκα βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα στη «Λαϊκή Ενότητα» του Λαφαζάνη

Ποιοι Βορειοελλαδίτες βουλευτές συμμετέχουν στο νέο κόμμα υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ύστερα από την προκήρυξη εκλογών από τον Τσίπρα.

Σημαντική δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα έχει η νέα «ανεξάρτητη και ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα Λαϊκή Ενότητα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Από τους 25 βουλευτές που συγκροτούν τη νέα κοινοβουλευτική δύναμη, οι δέκα είναι Βορειοελλαδίτες.

Μόλις η Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ανακοίνωσε τους 25 βουλευτές που συγκροτούν την κοινοβουλευτική παρουσία του νέου κόμματος (κοινοβουλευτικά θεωρείται κόμμα) και την ανεξαρτητοποίησή τους από το ΣΥΡΙΖΑ έγινε αντιληπτό ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι βουλευτές συμπολίτευσης της Βόρειας Ελλάδας που καταψήφισαν το νέο μνημόνιο συμμετέχουν στο σύνολό τους στη «Λαϊκή Ενότητα».

Από τη Θεσσαλονίκη στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα συμμετέχουν η κ. Χαραλαμπίδου (Αριστερή Πλατφόρμα) και η Γιάννα Γαϊτάνη (προέρχεται από τη ΔΕΑ κι όχι από την Αριστερή Πλατφόρμα), που εξελέγησαν στην Α' περιφέρεια και η Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου (Αριστερή Πλατφόρμα) από τη Β' Θεσσαλονίκης.

Μέλος της «Λαϊκής Ενότητας» είναι ο βουλευτής Ημαθίας, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας και ο βουλευτής Πιερίας, Ζήσης Ζάννας, από την Κεντρική Μακεδονία.

Από τη Δυτική Μακεδονία συντάσσονται στο νέο κόμμα ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (Καστοριά) και η συνεργαζόμενη Ραχήλ Μακρή (Κοζάνη), όπως άλλωστε και η βουλευτής Κοζάνης, Ευγενία Ουζουνίδου.

Επίσης συμμετέχουν δυο βουλευτές Καβάλας, ο Ηλίας Ιωαννίδης και η Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Ακόμη ένα μέλος της ΔΕΑ, η Ελένη Ψαρρέα ανήκει πλέον στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα με αρχηγό και πρόεδρο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ από την ΚΟΕ συμμετέχει μόνον ο Βασίλης Κυριακάκης.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης η συμμετοχή της Αγλαΐας Κυρίτση, η οποία παρότι είχε δείξει τις προθέσεις της στις ψηφοφορίες της Βουλής στα μνημονιακά νομοσχέδια, δεν αναμενόταν να συνταχθεί με τους διαφωνούντες, επειδή ήταν βουλευτής Επικρατείας, άρα και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Οι υπόλοιποι βουλευτές που είναι πλέον μέλη της «Λαϊκής Ενότητας» είναι οι Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Ήσυχος, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Θωμάς Κώτσιας, Στάθης Λεουτσάκος, Θανάσης Πετράκος, Στέφανος Σαμοΐλης, Θανάσης Σκούμας, Ιωάννης Σταθάς και Δημήτρης Στρατούλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η μόνη την οποία έχουν βιώσει πολλά από τα μέλη της «Λαϊκής Ενότητας» και ιδίως οι παλαιότεροι, που έχουν ζήσει και τη διάσπαση του ΚΚΕ και αποχώρησαν από το συγκεκριμένο κόμμα συμμετέχοντας σε μια... άλλη Αριστερά.