Skip to main content

Δέκα συν ένας λόγοι της μεγάλης επιτυχίας του Survivor

Ένας 19χρονος φοιτητής δημοσιογραφίας γράφει στη Voria.gr για τους λόγους της επιτυχίας του τηλεπαιχνιδιού που προβάλλεται στον ΣΚΑΪ.

Του Ζαφείρη Κωνσταντινίδη


Με αφορμή τον επερχόμενο τελικό του Survivor, είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή να γίνει η διερεύνηση των αιτών που το παιχνίδι "επιβίωσης" έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία, σημειώνοντας εντυπωσιακά νούμερα:

1. Η ταύτιση του κοινού με τους χαρακτήρες του παιχνιδιού προσέδωσε ψυχολογικά την οπαδική ένταση στο παιχνίδι.

2. Η έλξη και ο θαυμασμός των τηλεθεατών για τους χαρακτήρες του παιχνιδιού είναι ο πυρήνας και βασική αιτία του εντυπωσιακού ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει.

3. Η ύπαρξη αθλητικών δραστηριοτήτων το έκανε να ξεχωρίζει έναντι των υπόλοιπων παιχνιδιών επιβίωσης, προκαλώντας στο κοινό συναισθήματα ταύτισης, που εντέλει μόνο η άμιλλα ή ο σκληρός ανταγωνισμός του αθλητισμού μπορεί να προκαλέσει.

4. Τα έντονα συναισθήματα που εσωτερικεύονται από τους παίκτες εξαιτίας των αντίξοων συνθηκών τους οδηγούν σε μία αντίστροφη εξωτερίκευση πολύ έντονων συναισθημάτων προσφέροντας έτσι συγκίνηση και αγωνία στο κοινό.

5. Η παρουσία των διασήμων στο παιχνίδι το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό λόγω της αναγνωρισιμότητάς τους και οδηγεί το κοινό στην εξονυχιστική παρατήρηση της συμπεριφοράς τους βάζοντας την, σε διαδικασία σύγκρισης με τις δημόσιες εμφανίσεις τους.

6. Η έλλειψη ποικιλίας ψυχαγωγικών τηλεοπτικών προγραμμάτων έχει μειώσει τον ανταγωνισμό. Έτσι το Survivor κατέχει το ψυχαγωγικό μονοπώλιο των τηλεοπτικών δεικτών.

7. Το άγχος και η πίεση της εποχής που βιώνουν οι άνθρωποι στην χώρα, έχει μετατρέψει το Survivor σε ένα αγχολυτικό μέσο για όλες τις ηλικίες, απομακρύνοντας τους από την δυσάρεστη ειδησεογραφία και τα αρνητικά συναισθήματα της καθημερινότητας.

8. Η γοητεία της εξωτικότατης που προσφέρει ο Άγιος Δομίνικος συμβάλλει στην ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού. Οι τηλεθεατές φαντασιώνονται ιδανικά από τον εξωτισμό της περιοχής.

9. Έντονες εκρήξεις θυμού, σύγκρουση προσωπικοτήτων και γενικότερα τα ανθρώπινα πάθη, είναι φαινόμενα που γοητεύουν τους ανθρώπους και τελικά το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.

10. Τους πιο φιλοσοφημένους, γοητεύει η εξέταση του παιχνιδιού ως κοινωνικό φαινόμενο και η αναζήτηση των αιτιών που καθιστά το παιχνίδι τόσο ελκυστικό.

11. Η διακοπή της προβολής ριάλιτι στην τηλεόραση την τελευταία δεκαπενταετία, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον του κοινού για αυτού του είδους τα προγράμματα.