Skip to main content

Δέκα νεκροί στις αιματοβαμμένες εκλογές της Βενεζουέλας (vids)

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές με κουκούλες και μάσκες έστησαν οδοφράγματα και ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας

Με αίμα βάφτηκαν οι αμφιλεγόμενες εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση στη Βενεζουέλα την Κυριακή, καθώς, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, στη διάρκεια διαδηλώσεων σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.

Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται δύο έφηβοι, καθώς και ένα υποψήφιο μέλος της Συνέλευσης, αλλά και ο Ρικάρδο Κάμπος, 30 ετών, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, που σκοτώθηκε από σφαίρα.

Παράλληλα, σημειώθηκε έκρηξη στο Καράκας, από την οποία φέρεται να έχουν τραυματιστεί αρκετοί αστυνομικοί. Επτά μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που ξέσπασαν με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια λεωφόρο της συνοικίας Αλταμίρα, όπου δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν κατά της διαδικασίας εκλογής.

Τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από την αρχή των διαμαρτυριών στις αρχές Απριλίου.

Οι ψηφοφόροι απείχαν ευρέως από τη διαδικασία για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης, του σώματος, που θα διαθέτει υπερεξουσίες και το οποίο –κατά τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο- θα είναι η απαρχή μιας νέας εποχής για τη χτυπημένη από την κρίση χώρα.

Το ποσοστό συμμετοχής μετρήθηκε στο 41,5%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Στις κάλπες προσήλθαν λίγοι περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αναγνώρισαν την εκλογική διαδικασία και κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, κάλεσμα που εισακούσθηκε.

Η Συντακτική Συνέλευση θα διαθέτει υπερεξουσίες και στόχος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο είναι μέσω αυτού του σώματος να προχωρήσει σε αλλαγή του Συντάγματος.