Skip to main content

Δέκα νέα πάρκα στον δήμο Θεσσαλονίκης

Δέκα νέα πάρκα, σε ελεύθερους και απεριποίητους έως σήμερα χώρους, προτίθεται να κατασκευάσει ο δήμος Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο».

Δέκα νέα πάρκα, σε ελεύθερους και απεριποίητους έως σήμερα χώρους, προτίθεται να κατασκευάσει ο δήμος Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο».

Από τα σχέδια ξεχωρίζουν: το πάρκο Ελληνικής Βιοποικιλότητας στο Πεδίον του 'Αρεως, όπου προβλέπεται να αναμορφωθούν πολλοί χώροι με νέες φυτεύσεις επιλεγμένων ιθαγενών φυτών και το πάρκο Εθελοντισμού στην οδό Αλκμήνης όπου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα προμηθεύονται και θα φυτεύουν με δική τους πρωτοβουλία τα φυτά.

Επίσης, στα άμεσα πλάνα είναι να υλοποιηθεί το πάρκο Γης, Νερού και Αέρα, στη συμβολή των οδών Λαγκαδά και Αγίου Δημητρίου, με έμφαση στα στοιχεία του περιβάλλοντος, το πάρκο Μάθησης στην οδό Ελευθερίας και Δ.Γληνού όπου θα διαμορφωθούν χώροι για διάφορες ηλικίες παιδιών και σχεδιάζονται ειδικά παιχνίδια για τη ψυχαγωγία των μικρών πολιτών και ο αμπελώνας Καυταντζογλείου όπου θα κατασκευαστεί αστικός αμπελώνας και θα φυτευτούν οπωροφόρα δέντρα.

Τα άλλα πέντε πάρκα που συμπληρώνουν το "παζλ" είναι: ο Κήπος Αναμνήσεων νοτίως της Αγίου Δημητρίου, ο Κήπος αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην οδό Στ.Πολυδώρου, ο Κήπος Καινοτομίας στη συμβολή Ν.Εγνατίας με 25ης Μαρτίου, το πάρκο στην αλάνα της Τούμπας και τα πάρκα αδελφοποιημένων πόλεων.

Οι παρεμβάσεις αναπλάσεων και η επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση γίνονται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. (Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ιωάννη Α.Τσαλικίδη) και αποτελούν προσπάθεια ανασχεδιασμού και ανάπτυξης του πρασίνου της πόλης στα πλαίσια μιας ευρύτερης αειφόρου και βιώσιμης διαχείρισης του αστικού περιβάλλοντος.

Αύριο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των μελετών και του προγραμματισμού της δημιουργίας των θεματικών πάρκων και της ανάπλασης υποβαθμισμένων χώρων πρασίνου. Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια των δράσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης και εντάσσεται στον άξονα Περιβάλλον και Αστικό Τοπίο.