Skip to main content

ΔΕΗ: Yποχρεωτικό άνοιγμα στον ανταγωνισμό και φθηνότερο ρεύμα

Με χαμηλή τιμή εκκίνησης ανοίγει η πρώτη δημοπρασία της ΔΕΗ για διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος η αποφυγή του σεναρίου της μικρής ΔΕΗ.

Ανάβει για τα καλά η μάχη στο ρεύμα καθώς κλείδωσε η τιμή εκκίνησης της πρώτης δημοπρασίας για την υποχρεωτική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τους ιδιώτες, που θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η μέθοδος που κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν για να ανοίξει η αγορά στο ηλεκτρικό ρεύμα και που τυχόν αποτυχία της θα επαναφέρει στο τραπέζι τα σενάρια πώλησης μονάδων ηλεκτρισμού και το σενάριο της μικρής ΔΕΗ, κάτι που απεύχονται στην κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των Νέων, η κατώτατη τιμή προσφοράς για τα δημοπρατούμενα προθεσμιακά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας ορίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πρόκειται για τιμή αρκετά κάτω από την ισχύουσα οριακή τιμή συστήματος (42-43 ευρώ) στην οποία πωλείται το ρεύμα στη χονδρική και υπό αυτή την έννοια η συμμετοχή των ιδιωτών ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην πρώτη δημοπρασία, όπως οι ίδιοι λένε, δεν θα είναι αμελητέα.

«Η συγκεκριμένη τιμή σαφώς ορίστηκε προκειμένου να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία και πιστεύουμε ότι θα το κατορθώσει» δήλωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αποψη» και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Τους δύο τελευταίους μήνες η διαρροή πελατών από τη ΔΕΗ προς τον ανταγωνισμό έχει φρενάρει, εξαιτίας της έκπτωσης 15% που παρέχει από τον Ιούλιο και μετά η επιχείρηση στους συνεπείς καταναλωτές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η πρώτη δημοπρασία αναμένεται να λειτουργήσει ως ο «επιταχυντής» για να αποκτήσει και πάλι δυναμική η αύξηση του μεριδίου των ανταγωνιστών της.

Αλλωστε στόχος των δημοπρασιών είναι να οδηγήσουν σε μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κάτω από 50% μέχρι το 2020, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Αντίστοιχη υποχρέωση υπάρχει και για την παραγωγή, εξαιτίας όμως της ενεργού παρουσίας ιδιωτικών μονάδων το μερίδιο της ΔΕΗ έχει πέσει ήδη στο 60% και σε συνδυασμό με τις αποσύρσεις παλαιών της μονάδων που δρομολογεί, ο στόχος θεωρείται ότι θα επιτευχθεί.

Η πρώτη δημοπρασία θα αφορά δύο προθεσμιακά προϊόντα, 150 και 200 MW ανά ώρα, ίσα με το 8% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα το 2015 και οι παραδόσεις ενέργειας θα αρχίσουν λογικά το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά, εξειδικεύοντας το μέτρο, είχε θέσει ως στόχο να έχει πέσει το ποσοστό της ΔΕΗ από 90,26% σήμερα στο 87% στο τέλος του 2016, θεωρείται σίγουρο ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Του χρόνου θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ στο τέλος του 2017 θα πρέπει να έχει μειωθεί περαιτέρω σε 75,24%.

Το παιχνίδι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πόσω μάλλον όταν δεν έχουν ακόμη φανεί οι επιπτώσεις των συνεργασιών που εγκαινίασαν το καλοκαίρι οι ιδιώτες του ρεύματος με εταιρείες τηλεπικοινωνιών: η Protergia πωλεί τα πακέτα μέσω των καταστημάτων της Cosmote και η αντίστοιχη συνεργασία της ΗΡΩΝ με την Wind, ενώ εδώ και καιρό συζητείται συνεργασία της Elpedison με τη Vodafone.