Skip to main content

ΔΕΗ: Στο 7,25% το επιτόκιο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η απόφαση της ΔΕΗ για επιβολή τόκων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα εφαρμοστεί στην πράξη ύστερα από τρεις μήνες

Αυξάνεται το επιτόκιο με το οποίο θα υπολογίζονται στο εξής οι προσαυξήσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, ενώ για πρώτη φορά επιβάλλεται τόκος υπερημερίας και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων του Δημοσίου, οι οποίες έως τώρα ήταν άτοκες.

Τις αποφάσεις αυτές έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, διαχωρίζοντας παράλληλα το επιτόκιο που εφαρμόζεται στους διακανονισμούς χρεών από αυτό που επιβαρύνει τις ληξιπρόθεσμες (μη ρυθμισμένες) οφειλές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της:

- Δεν αυξάνεται το επιτόκιο για οφειλές που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν σε ρύθμιση. Το επιτόκιο παραμένει στα επίπεδα του δικαιοπρακτικού, δηλαδή 5,25%.

- Επιβάλλεται, σύμφωνα με τον νόμο, επιτόκιο 6% για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, για πρώτη φορά.

- Για ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών που δεν προσέρχονται να τις ρυθμίσουν επιβάλλεται, σύμφωνα με το νόμο, επιτόκιο 7,25%.

Η απόφαση για επιβολή τόκων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα εφαρμοστεί στην πράξη ύστερα από τρεις μήνες, καθώς το διάστημα αυτό απαιτείται για να καταγραφούν οι παροχές του Δημοσίου και να επιμερισθούν οι οφειλές.