Skip to main content

Επιφυλάξεις από ΕΕ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Απαιτούν από τη διοίκηση της επιχείρησης να προχωρήσει σε «ουσιώδεις αλλαγές» προκειμένου να προσελκυστεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τοίχο δυσπιστίας έχουν σηκώσει στις Βρυξέλλες απέναντι στη ΔΕΗ για το θέμα της πώλησης των λιγνιτών. Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες των τελευταίων ημερών, η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) εξακολουθεί να μην υποχωρεί από την αρχική της θέση, όπως διατυπώθηκε προ μιας εβδομάδας και απαιτεί από τη διοίκηση της επιχείρησης να προχωρήσει σε «ουσιώδεις αλλαγές» προκειμένου να προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, αναφορικά με τις (λιγνιτικές) μονάδες που βγάζει προς πώληση. Αυτή ήταν εξαρχής η απάντηση της DG Comp στο πακέτο που είχε παρουσιάσει η ΔΕΗ κι αυτή παραμένει ακόμα και σήμερα.

Αποτέλεσμα; Το κλίμα, όπως μας μεταφέρεται, παραμένει από επιφυλακτικό έως αρνητικό, με τους κοινοτικούς να αμφισβητούν ότι το ελληνικό πακέτο έχει πιθανότητες επιτυχίας στο market test του Οκτωβρίου, που πλησιάζει πλέον επικίνδυνα. Οι κοινοτικοί ζητούσαν και εξακολουθούν να ζητούν, για παράδειγμα, αντί για την άδεια της Μελίτη ΙΙ, να προστεθεί στο πακέτο μια πραγματική μονάδα και όχι μια που βρίσκεται στα... χαρτιά! Επίσης επιμένουν ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα πώλησης της μονάδας στο Αμύνταιο, από τη στιγμή που αντιμετωπίζει το γνωστό πρόβλημα με τις κατολισθήσεις.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μόνο «προβληματικά» νέα από το μέτωπο της ΔΕΗ. Τα θετικά; Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το αιολικό πάρκο που θα λειτουργήσουν στην Κρήτη η ΔΕΗ με την γαλλική ΕNGIE. Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.