Skip to main content

ΔΕΗ: Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΥΑ Κοζάνης λόγω χρεών

Η δημοτική αρχή είχε λάβει την απόφαση να μην πληρώσει το παραπάνω ποσό ως αντιστάθμισμα για «βλάβες στους υδροφόρους ορίζοντες».

Σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ) προχώρησε η ΔΕΗ, για χρέη της δημοτικής επιχείρησης ύψους 7.055.000 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το αρχικό χρέος της δημοτικής επιχείρησης του δήμου Κοζάνης είναι 3,3 εκατ. ευρώ και έρχεται από τα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν η τότε δημοτική αρχή έλαβε την απόφαση να μην πληρώσει το παραπάνω ποσό ως αντιστάθμισμα.

Ο δήμος κατηγόρησε τη ΔΕΗ για βλάβες στους υδροφόρους ορίζοντες από όπου υδρεύονταν η πόλη της Κοζάνης, λόγω εξορυκτικής δραστηριότητας.

Η ΔΕΗ το 2001 και το 2005 προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας την πληρωμή του ποσού και, σύμφωνα με τον νυν δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, οι δύο υποθέσεις τελεσιδίκησαν το 2003 και το 2012 αλλά εις βάρος του Δήμου.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε πως ο δήμος Κοζάνης και η ΔΕΥΑ «είναι από τους τακτικούς και συνεπής πελάτες που πληρώνει ετησίως 5 εκατ. ευρώ για αγορά θερμικής ενέργειας και κατανάλωση ηλεκτρικής για τα αντλιοστάσιά της». Ο ίδιος πρόσθεσε η κίνηση της ΔΕΗ να δεσμεύσει τους λογαριασμούς της επιχείρησης είναι άστοχη και λανθασμένη ενέργεια.

Όπως εξήγησε σε δημοσιογράφους, η νέα δημοτική αρχή μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την ΔΕΗ κατάφερε να μειώσει το επιτόκιο από τα 9% στο 6% με αποτέλεσμα από τα 9 εκατ. ευρώ του τελικού χρέους σήμερα η παλιά οφειλή να βρίσκεται στα 7.055.000 ευρώ. Ο ίδιος δήλωσε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τη ΔΕΗ, στόχος είναι «να αφαιρεθούν όλοι οι τόκοι και να πληρωθεί το αρχικό ποσό της οφειλής των 3,3 εκατ. ευρώ».

Ο δήμος Κοζάνης τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να αρθεί η δέσμευση των λογαριασμών του και κάλεσε τη ΔΕΗ από την δική της πλευρά «να κάνει ένα βήμα καλής θέλησης προς το πρόσωπο του δήμου Κοζάνης».