Skip to main content

Καταδίκη γιατρών και νοσηλεύτριας για τον θάνατο βρέφους από αφυδάτωση

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν επειδή δεν έκαναν έγκαιρη διάγνωση και δεν ακολούθησαν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία του βρέφους.

Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκαν δύο γιατροί και μια νοσοκόμα για τη τραγική απώλεια ενός βρέφους, ηλικίας 13 μηνών, που άφησε την τελευταία του πνοή περιφερόμενο από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων επέβαλε ποινές φυλάκισης 16 μηνών στον πρώην διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας, 8 μηνών σε μια νοσηλεύτρια του ίδιου νοσοκομείου και 9 μηνών στον πρώην διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του «Λοιμωδών» Θεσσαλονίκης.

Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν επειδή δεν έκαναν έγκαιρη διάγνωση και δεν ακολούθησαν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία του βρέφους. «Δεν είχε την φροντίδα που θα έπρεπε να έχει. Έγινε αντιληπτό από τους γονείς ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, βλέποντας την εικόνα του παιδιού ενώ δεν υπήρξε προσοχή από τους γιατρούς. Υπάρχει αμέλεια. Με την πορεία της υγείας του έπρεπε να ζητήσουν τη μεταφορά του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», ανέφερε ως σκεπτικό η πρόεδρος της έδρας.

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του «πρότερου έντιμου βίου» στους δύο γιατρούς και, επιπλέον, το ελαφρυντικό της «μετέπειτα καλή συμπεριφοράς» στη νοσοκόμα ενώ αποφάσισε την τριετή αναστολή των ποινών. Ανάλογες προτάσεις έκανε και ο εισαγγελέας της έδρας.

Οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια» ισχυριζόμενοι ότι έπραξαν στο ακέραιο τα ιατρικά τους καθήκοντα. Σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί  με ποινή φυλάκισης 24 μηνών, ο πρώτος κατηγορούμενος και με 18μηνη φυλάκισης οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοι του, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης .

Το 13μηνών αγοράκι που έπασχε από γεστρεντερίτιδα, υπέστη αφυδατικό σοκ και σηψαιμία και κατέληξε στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου διακομίστηκε εσπευσμένα.

Μόλις εντόπισαν τα πρώτα συμπτώματα οι γονείς μετέφεραν το βρέφος στα νοσοκομεία  Κοζάνης και Πτολεμαΐδας όπου δε λειτουργούσαν οι παιδιατρικές κλινικές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Στη συνέχεια κατέφυγαν στο νοσοκομείο Βέροιας και από εκεί στο Λοιμωδών Θεσσαλονίκης, σ' έναν αγώνα δρόμου από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε τον Μάρτιο του 2010.