Skip to main content

Δεύτερες σκέψεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

Τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, το αργότερο τον Ιανουάριο χωρίς πιέσεις για τα εργασιακά.

Μπορεί η έλευση του Aμερικανού πρoέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο όλοι οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ότι το πραγματικό μεγάλο στοίχημα για την χώρα, σε αυτή τη φάση, είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Εστω και αν κρίνεται ως εξαιρετικά αμφίβολο το πολιτικό αποτέλεσμα που θα παραχθεί για την κυβέρνηση, ακόμη και εάν επιτύχει την ολοκλήρωση της και η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που αυτή τη στιγμή είναι το βασικό ζητούμενο.

Προς το παρόν, τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα συνηγορούν στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εάν όχι τον Δεκέμβριο, το αργότερο τον Ιανουάριο, χωρίς η κυβέρνηση να πιεστεί ιδιαίτερα στα εργασιακά. Το Βερολίνο δεν θεωρεί κρίσιμες για την επιτυχία του προγράμματος τις μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να έχει διαμηνύσει πως η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να καθυστερήσει, ώστε η Ελλάδα να μην καταστεί πεδίο αναταραχής στην Ευρωζώνη σε μια περίοδο κατά την οποία μία σειρά από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα βρίσκονται αντιμέτωπες με εκλογικές αναμετρήσεις.

Ωστόσο, για την Αθήνα εξακολουθεί να αποτελεί ακόμα άγνωστο «χ» το αντίτιμο της επιτυχίας, σε περίπτωση που κλείσει όντως η αξιολόγηση. Κι αυτό γιατί από την πλευρά των θεσμών δεν έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις.