Skip to main content

Δεύτερες σκέψεις για την αξιολόγηση της Ελλάδας

Η έκθεση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη για να κατατεθεί στα τέλη Φεβρουαρίου - Μεγάλο το ενδιαφέρον.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 13η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, βαίνοντας προς την ολοκλήρωση της. Η έκθεση τους εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη για να κατατεθεί στα τέλη Φεβρουαρίου κι όπως είναι φυσικό αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί – πέραν όλων των άλλων – θα συμβάλει σημαντικά στην ομαλή έξοδο της χώρας από την αυξημένη εποπτεία, που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, στο αμέσως προσεχές διάστημα, ο υπουργός Οικονομικών, θα ξεκινήσει κι αυτός έναν νέο ουσιαστικό κύκλο διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους, έχοντας πάντα ως στόχο την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη επιτήρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα συμφωνηθούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα κληθεί να πετύχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα θα επιδιώξει μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση συγκεκριμένων επενδυτικών δαπανών στον υπολογισμό του ελλείμματος. Δύσκολος στόχος. Κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα, μοναδικός σύμμαχος της Ελλάδας σε αυτή την υπόθεση είναι η Ιταλία και υπό όρους η Γαλλία.

Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση, λειτουργεί έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της όλες τις παραμέτρους του προβλήματος. Η σημαντικότερη; Η αύξηση του ενεργειακού κόστους. Τι δείχνουν επ' αυτού τα futures της αγοράς ενέργειας για τις τιμές φυσικού αερίου προσεχώς; Ανοδο. Ήδη, η τιμή του στους λογαριασμούς λιανικής των καταναλωτών, τείνει να τριπλασιαστεί κι ενδεχομένως να πενταπλασιαστεί. Η κατάσταση στα προθεσμιακά συμβόλαια δεν δείχνει να αποκλιμακώνεται προσεχώς