Skip to main content

Χρυσώνουν το χάπι για Σφακιανάκη - Από επικεφαλής, επόπτης

Για τυπικούς λόγους δεκτή η προσφυγή του Μανώλη Σφακιανάκη. Τοποθετηείται βοηθός επιτελάρχη, άλλος ο επικεφαλής στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κανονικό μπάχαλο επικρατεί με την υπόθεση μετακίνησης του υποστράτηγου της ΕΛΑΣ Μανώνη Σφακιανάκη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά τη διοχογνωμία για την απομάκρυνση ή την παραμονή του στη συγκεκριμένη διεύθυνση μεταξύ των διάφορων πόλων εξουσίας της κυβέρνησης.

Μετά από απίστευτες παλινωδίες, η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να επιμείνει στην μετακίνηση του Σφακιανάκη, κυρίως για να μην μείνει έκθετος ο πολιτικός προϊστάμενος του Νίκος Τόσκας, ο οποίος το πρωί αμφισβήτησε τις πραγματικές ικανότητες του χαρακτηρίζοντάς τον «δημοσιοσχεσίτη».

Προφανώς για να χρυσωθεί το χάπι, μετά τον σάλο που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η μετακίνησή του, η κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει τον κ. Σφακιανάκη βοηθό επιτελάρχη της ΕΛΑΣ, διατηρώντας την... εποπτεία της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία προΐστατο μέχρι χθες, όχι όμως και τον ουσιαστικό έλεγχο, δεδομένου ότι θα τοποθετηθεί άλλος επικεφαλής στην εν λόγω υπηρεσία.

Το χρονικό του αλαλούμ

Η προσφυγή του κ. Σφακιανάκη κατά της απόφασης του αρχηγείου της ΕΛΑΣ για τη μετακίνησή του έγινε δεκτή, με κάποιες πηγές να αναφέρουν ότι αυτή η απόφαση ελήφθη με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες.

Παρά την ανάκληση της μετάθεσης κυβερνητικές πηγές επέμεναν και μετά την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ότι ο Μανώλης Σφακιανάκης δεν θα επιστρέψει στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ωστόσο κατά άλλους έγκυρους κυβερνητικούς κύκλους «ο Μανώλης Σφακιανάκης παραμένει στη θέση του».

Τελικά, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση για μετακίνηση του κ. Σφακιανάκη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι οριστική, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται επί 2ο χρόνια στην συγκεκριμένη θέση και σε ένα χρόνο θα έπρεπε υποχρεωτικά να μετακινηθεί σε ανώτερο βαθμό. Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν τα περί παρέμβασης του πρωθυπουργού λέγοντας ότι η αποδοχή της ένστασής του είναι ζήτημα διαδικαστικό και όχι ουσιαστικό.

Η απομάκρυνση του Μανώλη Σφακιανάκη προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη, που εκφράστηκε με χειμαρρώδη τρόπο στο διαδίκτυο, και σφοδρή κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας,  απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κυριαζίδη, αμφισβήτησε ευθέως την ικανότητα του Μανώλη Σφακιανάκη στην υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την οποία ταυτίστηκε, αποδίδοντας την αποδοχή της οποίας έχαιρε στην ικανότητά του στις δημόσιες σχέσεις και στις καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ (δείτε εδώ).

Δεν αποκλείεται η τελική απόφαση του Μαξίμου για τη μετακίνηση Σφακιανάκη να έχει σχέση με την επιθετική δήλωση Τόσκα, καθώς αν παρέμενε στη θέση του ο υπουργός θα ήταν εκτεθειμένος και θα ήταν εκείνος που θα έπρεπε να υποβάλει παραίτησξ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σφακιανάκης, σύμφωνα με την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑ.Σ για τις τοποθετήσεις των υποστρατήγων, μετακινήθηκε χθες βράδυ από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη θέση του προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις τοποθετήσεις - μετακινήσεις ταξιάρχων η ΕΛΑΣ αναφέρει πως: «έγινε δεκτή η προσφυγή του Υποστρατήγου Σφακιανάκη Εμμανουήλ και ακυρώθηκε η τοποθέτηση του στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α.».

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Προεδρικού Διατάγματος (100/2003 ΦΕΚ Α 94 20030422) που αφορά τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και λοιπές μετακινήσεις αστυνομικού προσωπικού:

Οι τοποθετούμενοι δικαιούνται όπως, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριών (3) ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της διαταγής τοποθέτησης, υποβάλουν ιεραρχικά προσφυγή ενώπιον του αποφασίσαντος την τοποθέτηση οργάνου, με αίτημα την τροποποίηση αυτής. Η υποβολή προσφυγής έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και η απόφαση του οργάνου κοινοποιείται με διαταγή του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.