Skip to main content

Δεν δίνει ασφαλιστική ενημερότητα το ΙΚΑ στο δήμο Θεσσαλονίκης

Το ΙΚΑ δε χορηγεί στο δήμο Θεσσαλονίκης ασφαλιστική ενημερότητα, δημιουργώντας προβλήματα στη εκταμίευση κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Νέα προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς το ΙΚΑ δε του χορηγεί ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο δήμος να κινδυνεύει να χάσει κονδύλια, που δικαιούται από ευρωπαϊκά προγράμματα, που φτάνουν τα 3,6 εκατ. ευρώ.

Με έγγραφο του τον Ιούνιο το ΙΚΑ υποστηρίζει ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει οφειλές τις οποίες δεν έχει ρυθμίσει περίπου 250.000 ευρώ. Παράλληλα, επαναφέρει και το θέμα της οφειλής από το πρώην ΤΥΔΚΥ (Τομέας Ασφάλισης Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων), ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, την περίοδο 1999-2008 (δείτε εδώ).

Από την πλευρά του η αρμόδια αντιδήμαρχος Γιούλη Ρανέλλα σε απαντητική της επιστολή ανέφερε ότι ο δήμος θα προχωρήσει σε ρύθμιση των 250.000 ευρώ, προκειμένου να λάβει την ασφαλιστική ενημερότητα. Μάλιστα, ο δήμος επικαλείται και τη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία χορηγείται από τα ασφαλιστικά ταμεία ασφαλιστική ενημερότητα κατά παρέκκλιση, όταν θα εξυπηρετήσει το δήμο σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Η δημοτική αρχή προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να χαθούν επιχορηγήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αναφορικά με το ζήτημα του ΤΥΔΚΥ η αρμόδια αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει επίσημο πόρισμα από το Ταμείο και όχι μόνο από την εξέταση ενός CD. 

Μετά από ένα μπαράζ αλληλογραφιών, σήμερα η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, συνοδευόμενη από τη νομική υπηρεσία του δήμου είχε συνάντηση με τη Διεύθυνση του Περιφερειακού καταστήματος ΙΚΑ, προκειμένου να βρεθεί λύση.


 
Οι εκπρόσωποι του δήμου έλαβαν δεσμεύσεις ότι θα δοθεί ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τα ευρωπαϊκά προγράμματα τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια θα εξεταστεί το ζήτημα για την οφειλή των 250.000 ευρώ καθώς και το ζήτημα του τ. ΤΥΔΚΥ.

«Είναι αδιανόητο να παιδεύουν έτσι τον δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει τραβήξει από τέτοιες υποθέσεις πολλά. Ο δήμος δικαιούται να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα έως αποδειχθεί το βάσιμο των ισχυρισμών του ΙΚΑ για το ζήτημα του ΤΥΔΚΥ», υπογράμμισε η κ. Ρανέλλα.