Skip to main content

Δαλούκα… Πατέρα των λαθών

Ένα ευφάνταστο πέναλτι που υπέδειξε ο Θεσσαλός… εφευρέτης, Γιώργος Δαλούκας έκρινε το ντέρμπι του «Κλ. Βικελίδης». Ο Βύντρα βούτηξε στην περιοχή του Άρη, ο Δαλούκας έιδε πέναλτι και ο Σισέ πέτυχε το γ
Η επάνοδος του Νίκου Πατέρα στον προεδρικό θώκο του Παναθηναϊκού φαίνεται πως αναπτέρωσε το… ηθικό των παικτών του Παναθηναϊκού και ιδίως του δωδέκατου παίκτη του, του… Γιώργου Δαλούκα. Ο Θεσσαλός διαιτητής έκανε εξ αρχής πρόδηλες τις διαθέσεις του, βάζοντας με ανύπαρκτα φάουλ τους παίκτες του Άρη στην περιοχή του.

Μάλιστα, το ρεσιτάλ του the next big thing της ελληνικής διαιτησίας κορυφώθηκε λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Η βουτιά του Βύντρα στην περιοχή των «κιτρίνων» μετατράπηκε αυθαίρετα σε πέναλτι, ενώ ο παρατηρητής Χαβίτο είδε έκπληκτος την κίτρινη κάρτα του… άτεγκτου ρέφερι. Κάπως έτσι, ο Σισέ άνοιξε το σκορ και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια με τους φιλοξενούμενους προηγούμενους.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, κατέκτησε την πρώτη φετινή νίκη του, αλλά ο τρόπος που επετεύχθη προκαλεί και τους πλέον απαθείς.

Στα αγωνιστικά, με 4-4-2 παρέταξε τον Αρη ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ. Ο Σηφάκης ήταν στο τέρμα, με τους Ρονάλντο Γκιάρο, Λαζαρίδη στο κέντρο της άμυνας και τους Νέτο (δεξιά), Μίσελ (αριστερά) στα άκρα. Στον άξονα της μεσαίας γραμμής, ξεκίνησαν οι Πρίττας και Ναφτί, με τους Χαβίτο δεξιά και Τόχα αριστερά, ενώ επιθετικό δίδυμο συνέθεσαν οι Ρουίζ και Κόκε.

Ο Νίκος Νιόπλιας προτίμησε το αγαπημένο του 4-2-3-1. Ο Τζόρβας ήταν κάτω από τα γκολπόστ, με τους Μαρίνο (δεξιά) και Βύντρα (αριστερά) στα άκρα της άμυνας, και τους Μπουμσόνγκ και Καντέ στόπερ. Ο Ζιλμπέρτο μαζί με τον Σιμάο ήταν δίδυμο στα χαφ, με τους Λέτο (αριστερά), Γκοβού (δεξιά), Νίνη (δεκάρι) πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Σισέ.

Με τη δύναμη της έδρας, ο Αρης μπήκε πιο δυνατά και είχε τον έλεγχο της αναμέτρησης στα πρώτα λεπτά, δίχως, ωστόσο να απειλήσει την εστία του Τζόρβα. Ο Παναθηναϊκός μετά το πέρας του 20λέπτου ισορρόπησε το παιχνίδι και ανέλαβε τα ηνία, απειλώντας για πρώτη φορά με μακρινό σουτ του Νίνη στο 24΄, που απέκρουσε με γροθιές ο Σηφάκης.

Η καλύτερη ευκαιρία των πρασίνων, ήρθε στο 29΄, όταν μετά από σέντρα του Λέτο, ο Σισέ με σουτ στην κίνηση έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Αρη, με τον Νίνη στην επαναφορά να προτιμά το γύρισμα, αντί το σουτ, ώστε να σκοράρει...

Οι παίκτες του Νιόπλια  έψαχναν ένα γκολ πριν βγει το ημίχρονο και αυτό ήρθε στο 43΄ από την εφέυρεση του Δαλούκα.

Οπως και στο πρώτο μέρος, έτσι και στο δεύτερο ο Αρης μπήκε πιο ορεξάτος και έψαξε την ισοφάριση, κυρίως από στημένες φάσεις, με φάουλ των Μίσελ, Ναφτί και Νέτο, αλλά ο Τζόρβας όποτε χρειάστηκε έδειξε τα αντανακλαστικά του, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε δύο καλές στιγμές (63΄, 65΄) με τον Σισέ για να κλειδώσει τη νίκη, αλλά ο γάλλος φορ νικήθηκε από τον Σηφάκη.

Ο Κούπερ "ανακάτεψε την τράπουλα", βάζοντας τον Μενδρινό και τον Τζέζαρεκ, αντί των Τόχα και Ρουίζ που υστέρησαν με την απόδοσή τους, αλλά η αμυντική γραμμή των πρασίνων ήταν συμπαγής. Λίγο αργότερα και ο Νιόπλιας αντικαθιστά τον Νίνη με τον Κατσουράνη, μετατρέποντας το 4-2-3-1 των πρασίνων σε 4-1-4-1.

Στο 76΄ ο Βύντρα, πέρασε τη μπάλα κάτω από τα πόδια του Γκιάρο και έφτασε σε θέση βολής, όμως το σουτ του πέρασε άουτ και έτσι έχασε καλή ευκαιρία για το 0-2. Δύο λεπτά αργότερα, ο Χαβίτο είχε την ευκαιρία για την ισοφάριση, αλλά ο Τζόρβας απέκρουσε το πλασέ του ισπανού μεσοεπιθετικού.

Θέση στον αγωνιστικό χώρο του Κλ. Βικελίδης πήρε και ο Λουίς Γκαρσία στο 79΄, ενώ πέντε λεπτά αργότερα, ο Σισέ τραυματίστηκε και στη θέση του πέρασε ο Δημούτσος, με τον ισπανό επιθετικό να πηγαίνει στην κορυφή της επίθεσης. Ενδιάμεσα ο Λέτο (83΄) θα μπορούσε να σκοράρει, αλλά ο Σηφάκης και πάλι έσωσε την εστία του.

Άρης: Σηφάκης, Νέτο, Μίσελ, Λαζαρίδης, Ρονάλντο Γκιάρο, Πρίττας, Ναφτί, Τόχα (64’ Μενδρινός), Χαβίτο, Κόκε, Ρουίζ (71’ Τσέζαρεκ).

Παναθηναϊκός: Τζόρβας, Μαρίνος, Βύντρα, Μπουμσόνγκ, Καντέ, Σιμάο, Ζιλμπέρτο, Νίνης (76’ Κατσουράνης), Γκοβού (79’ Λουίς Γκαρσία), Λέτο, Σισέ (84’ Δημούτσος).