Skip to main content

Δάιος:Τα 100 εκατ.ευρώ ξεπέρασε η επένδυση για το ξενοδοχείο στην Κρήτη

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τις κρατήσεις του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Grand Melia Daios Cove στο Άγιο Νικόλαο Κρήτης, που θα λειτουργήσει την άνοιξη του 2010.
Τα 100 εκατ.ευρώ ξεπέρασε η επένδυση του ομίλου Δάιος Πλαστικά για την κατασκευή της υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων σε έκταση 205 στρεμμάτων στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης, η οποία θα ξεκινήσει την λειτουργία της την άνοιξη του 2010. Τη διαχείριση του ξενοδοχείου πέντε αστέρων της θυγατρικής της Δάιος, Hellas Holiday Hotels έχει αναλάβει η ισπανική ξενοδοχειακή αλυσίδα The Sol Melia Hotels and Resorts. Το ξενοδοχείο δυναμικότητας 717 κλινών θα λειτουργήσει με το νέο brand του ομίλου Sol Melia, Grand Melia. Η πλήρης ονομασία του, δε, θα είναι Grand Melia Daios Cove. Ο όμιλος Sol Melia έχει έδρα στην Palma de Mallorca στην Ισπανία και έχει στην κατοχή του ή διαχειρίζεται περισσότερα από 300 ξενοδοχεία σε 30 χώρες σε τέσσερις ηπείρους.

Όπως τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δάιος Πλαστικά, κ.Αστέριος Δάϊος, τα μηνύματα από τις επαφές των ανθρώπων της Sol Melia στο εξωτερικό για τις κρατήσεις του 2010 είναι ενθαρρυντικά. «Το ξενοδοχείο Grand Melia συνάντησε θερμή ανταπόκριση κατά τις παρουσιάσεις, που έγιναν στο εξωτερικό. Παρά την κρίση το 2010 θα είναι μια καλύτερη χρονιά», αναφέρει ο κ.Δάιος.

Παρά το γεγονός ότι η μονάδα είναι, ήδη, έτοιμη, αποφασίστηκε να λειτουργήσει την άνοιξη του 2010, καθώς δεδομένων και των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην διεθνή οικονομία και στον τουρισμό, κρίθηκε ασύμφορο να λειτουργήσει για μία πολύ μικρή περίοδο του 2009. Πάντως, η μη λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας κατά το τρέχον έτος θα επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου της Δάϊος Πλαστικά, όπως αυτά έχουν παρουσιασθεί ως εκτιμήσεις της διοίκησης. Έτσι, για το έτος 2009 δεν θα προστεθούν στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου εξαιτίας της μη λειτουργίας της νέας ξενοδοχειακής μονάδας κύκλος εργασιών 10-11 εκατ.ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 4-5 εκατ.ευρώ.
 
Το project στον Άγιο Νικόλαο αποτελεί το δεύτερο εγχείρημα στον ξενοδοχειακό χώρο της εταιρίας παραγωγής πλαστικών φύλλων πολυαιθυλενίου για αγροτικές εφαρμογές και σωλήνων πολυαιθυλενίου στάγδην άρδευσης, Δάιος Πλαστικά. Η πρώτη κίνηση της εταιρίας στον εν λόγω χώρο αφορούσε την ανέγερση της μονάδας Daios Luxury Living στην Θεσσαλονίκη στην οδό Λεωφόρο Νίκης συνολικής δυναμικότητας 100 κλινών.

Στόχος του κ.Αστέριου Δάιου είναι να ταυτίσει το όνομα Δάιος με τον ελληνικό τουρισμό υψηλού επιπέδου δημιουργώντας κρίκο-κρίκο μια αλυσίδα luxury hotels. Οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου στο ξενοδοχειακό κλάδο από το 2005 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε περίπου 155 εκατ.ευρώ. Αν και εξαιτίας της κρίσης ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του ομίλου στον ξενοδοχειακό κλάδο έχει φρενάρει, το ενδιαφέρον του ομίλου επικεντρώνεται σε επιλεκτικούς στόχους και προνομιακές θέσεις για την δημιουργία luxury hotels. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο τουρισμός αποτελεί το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, απαιτείται, σύμφωνα με τον κ.Δάιο, να ανεβάσουμε υψηλότερα τον πήχυ σε ότι αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών, που παρέχουμε.

Όπως σημειώνει ο κ.Δάιος, η μονάδα Daios Luxury Living διαγράφει και εφέτος ανοδική πορεία και αναμένεται να κλείσει το 2009 με αύξηση του τζίρου κατά 10%. Στον τομέα των αγροτικών εφαρμογών η Δάιος Πλαστικά εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 15% εξαιτίας της πτώσης της εσωτερικής αγοράς. Καλύτερη είναι η εικόνα σε ότι αφορά τις εξαγωγές, καθώς οι πωλήσεις της εταιρίας διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με το 2008. Οι εξαγωγές της Δάιος Πλαστικά προσεγγίζουν το 50% του κύκλου εργασιών της και κατευθύνονται κυρίως στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία.