Skip to main content

Βαρτζόπουλος: Η επιτυχής υπονόμευση της αστικής δημοκρατίας

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβερνήσης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης.

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Η αστική δημοκρατία είναι η μορφή κοινωνικής οργανώσεως, που εκφράζει το ιδεολόγημα του σεβασμού της ελευθερίας του πολίτου και δομείται έτσι, ώστε να εξασφαλίζονται οι προΰποθέσεις αυτής της ελευθερίας. Τούτο σημαίνει, ότι οι θεσμοί της επιτρέπουν όχι απλώς ελεύθερη επιλογή των ταγών αλλά και ενημέρωση για τα συμβαίνοντα, εκπαίδευση των παιδιών, απονομή δικαιοσύνης και διατήρηση της ευταξίας όσο το δυνατόν πιό ανεξάρτητες από τις όποιες πλειοψηφίες των καιρών και όσο το δυνατόν πιό κοντά στα εκάστοτε δεδομένα της επιστήμης.

Πλήν της πρώτης προϋποθέσεως, αυτής των ελευθέρων εκλογών, όλες οι υπόλοιπες τίθενται αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα εν κινδύνω από την Κυβέρνηση της Αριστεράς:
Οι κωμικές εξελίξεις στον τηλεοπτικό τομέα (πως να λησμονήσει κανείς την αδυσώπητη γελοιότητα της εικόνος των επιχειρηματιών, που με «τα μπογαλάκια τους» οδηγούνται σε πολυήμερο εγκλεισμό, τους δήθεν ελέγχους του «πόθεν έσχες» κλπ κλπ) δεν επιτρέπεται, να μας αποπροσανατολίζουν από το βασικό γεγονός της προσπαθείας, που καταβάλλεται για την χειραγώγηση, τμήματος τουλάχιστον, της ενημέρωσης. Την δημιουργία δηλαδή ενός τουλάχιστον απολύτως πειθηνίου μέσου, που θα συμπληρώνει την κρατική ΕΡΤ προς το παρόν και θα εξασφαλίσει την υπεράσπιση της Αριστεράς στην Αντιπολίτευση αργότερα. Μεμπτό; Απολύτως! Και κυρίως ανιστόρητο! Πουθενά στις προηγμένες αστικές δημοκρατίες δεν υπάρχουν κομματικά ΜΜΕ.

Οι εξελίξεις στην Παιδεία είναι ακόμη πιό ανησυχητικές. Ομολογώ, ότι δεν έχω την απαραίτητο ιστορική επάρκεια, για να γνωρίζω, εάν η πολιτική του κ. Φίλη είχε προηγούμενο στην Κυβέρνηση του Βουνού κατά τον Εμφύλιο. Παρόμοια πάντως προσπάθεια εφαρμογής μαρξιστικών δοξασιών σε εκπαιδευτικά προγράμματα μη κομμουνιστικών καθεστώτων είμαι βέβαιος, ότι είναι ανεπανάληπτος. Βέβαια η πρώτη επίθεση κατά του μαθήματος των Θρησκευτικών ήταν ευφυής. Προσπάθησε να βρει συμμάχους στην ανεξίθρησκο αστική διανόηση. Εις μάτην.

Από ετών υπάρχει η δυνατότης της επιλογής. Το ζητούμενο όμως για την Αριστερά δεν είναι, να υπάρχει επιλογή. Η επιδίωξή της είναι, να είναι η μόνη επιλογή. Για όσους είχαν κάποιες αμφιβολίες, ήρθε και η δεύτερη απόφαση σχετικά με την Ιστορία. Είναι συνειδητή η προσπάθεια μείωσης της διδασκαλίας της εξέλιξης των ιδίων εθνικών και θρησκευτικών χαρακτηριστικών. Θα ακολουθήσει (αμφιβάλει κανείς;) εντολή ιδιαίτερης ενασχόλησης με τους «κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες»...

Τα τελευταία γεγονότα στον χώρο της Δικαιοσύνης αποδεικνύουν, ελπίζω ακόμη και στους πλέον δυσπίστους, ότι η καθυπόταξη της ηγεσίας της από την Αριστερά είναι δυστυχώς γεγονός τετελεσμένο. Οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Όσοι ξενίζονται με την δήλωση του Προέδρου του ΣτΕ περί «αφουγκράσεως της κοινωνίας» ή είναι νέοι, ή αρχίζουν, να ξεχνάνε.. Με ελαφρώς διαφορετική διατύπωση εδικαιολογείτο εκείνα τα χρόνια σε όλες τις «λαοκρατικές δημοκρατίες» η ύπαρξη πολιτικών κομμισαρίων, που για λογαριασμό του Κόμματος ήλεγχαν το Κράτος, την Αστυνομία, τον Στρατό κοκ. Δεν γνωρίζω , εάν το «χάρισμα» αυτό της «επικοινωνίας με την κοινωνία» θα συμπεριληφθεί στα κριτήρια επιλογής των ανωτάτων δικαστικών εφεξής. Εκείνο, το οποίο μετά βεβαιότητος γνωρίζω, είναι ότι τα σημερινά κριτήρια, που επέτρεψαν την επιλογή του κ. Προέδρου, χρήζουν αμέσου εξυγιάνσεως και εξευρωπαϊσμού.

Τον Ιανουάριο προγραμματίζονται οι κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας. Υγεία να έχουμε, να διαπιστώσουμε και εδώ του ως άνω λόγου το αληθές. Προβλέπω σφαγή. Μακάρι να κάνω λάθος. Εάν όμως δεν κάνω, μάλλον μπλέξαμε άσχημα..

Συμπερασματικώς: η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προδίδει την Αριστερά , κάνοντας αυτά που κάνει, είναι ανιστόρητη. Πάντα και παντού αυτά έκανε η Αριστερά. Η άποψη, ότι συμβιβάζονται, για να παραμένουν στην εξουσία και να περνούν καλά, δεν είναι απλώς ανόητη, είναι επικίνδυνη. Παραβλέπει το γεγονός, ότι μπορεί η πλειοψηφία των στελεχών και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι τέως ΠΑΣΟΚ, η κλειστή ηγετική ομάς όμως γαλουχήθηκε στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ. Ενστικτωδώς σκέπτονται και ενεργούν ως κομμουνιστές. Απλώς σε αντίθεση με τους ταριχευμένους του ΚΚΕ είναι ευέλικτοι, χρησιμοποιούν τον χρόνο, που κερδίζουν «συμβιβαζόμενοι», ώστε αφ´ ενός να ασκούν τις εμμονές τους και αφ´ ετέρου να εγκαθιστούν θυλάκους στους πυλώνες του αστικού καθεστώτος. Μέχρις στιγμής τα καταφέρνουν άριστα.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος διετέλεσε γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, υφυπουργός Υγείας και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής στη ΝΔ Θεσσαλονίκης.