Skip to main content

Δ. Θεσσαλονίκης: Θα πληρώσει περίπου 1 εκατ. για ολοκλήρωση έργων ΕΣΠΑ

Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε απορροφητικότητα κατά 95% των κοινοτικών κονδυλίων και δέχθηκε τα συγχαρητήρια της Διαχειριστικής Αρχής

Ποσό περίπου 1 εκατ. ευρώ αναμένεται να βάλει από την τσέπη του ο δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλα τα έργα του ΕΣΠΑ, το οποίο έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε απορροφητικότητα κατά 95% των κοινοτικών κονδυλίων και δέχθηκε τα συγχαρητήρια της Διαχειριστικής Αρχής γι΄ αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα.

Συνολικά τα έργα που διαχειρίστηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω ΕΣΠΑ 2007 - 2013 άγγιξαν τα 93 εκατ. ευρώ, από τα οποία η δημοτική αρχή θα πληρώσει τελικά από τα ταμεία περίπου 1 εκατ. ευρώ. Οι απαιτούμενες κατανομές μέχρι τα τέλη του 2015 ήταν ύψους 8.006.384 εκατ. ευρώ.

Από τα συνολικά 16 έργα που είχαν δρομολογηθεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, έμειναν κάποιες εργασίες σε ορισμένα από αυτά, τα οποία τελικά θα τα πληρώσει ο δήμος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ που έχει μείνει από την επέκταση του υφιστάμενου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), άλλες περίπου 500.000 από το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης στο κτήριο Αρχιτεκτονικής και στο κτήριο της Βιβλιοθήκης καθώς και ένα μικρό υπόλοιπο για συνδέσεις κτηρίων με Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας.

Το ποσό, πάντως, που θα κληθεί να πληρώσει η διοίκηση από τα δημοτικά ταμεία για τα έργα πρόκειται να δοθεί από το ποσό των 5 εκατ. ευρώ που πήρε πρόσφατα ο δήμος από τους Παρακρατηθέντες πόρους των αρμόδιων υπουργείων. Τους τελευταίου μήνες ο δήμος Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα οι αντιδημαρχίες Τεχνικών Έργων και Οικονομικών έδωσαν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα, μετά την εμπλοκή που είχε σημειωθεί από τους καλοκαιρινούς μήνες όταν είχε παγώσει η χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση.

Τα έργα τα οποία είτε ολοκληρώθηκαν είτε πρόκειται να παραδοθούν σύντομα στο κοινό είναι τα τρία σχολεία (Κριεζώτου, Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων και 4ο Δημ. Δελφών), το Κοινωνικό Ιατρείο Τριανδρίας, η αναβάθμιση του οδικού άξονα Αγ. Δημητρίου, το Διατηρητέο των Σφαγείων, ο νέος στόλος απορριμματοφόρων, η ανάπλαση της πλατείας Χρηματιστηρίου, η ενεργειακή αναβάθμιση στα κτήρια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και του Αρχιτεκτονικού, καθώς και μικρές παρεμβάσεις στη Νέα Παραλία.