Skip to main content

Σε κρίσιμο σημείο η υπόθεση με το ρέμα Κυβερνείου - Πιέσεις για λύση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Θεσσαλονίκης ασκεί πιέσεις προς το υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να μην προχωρήσει σε αποχαρακτηρισμό του χώρου

Απαντήσεις σε όσους κατηγορούν τη δημοτική αρχή για αλλαγή στάσης στο θέμα του ρέματος του Κυβερνείου, στην περιοχή της Χαριλάου, αναμένεται να δώσει σύντομα, ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Στο επίκεντρο της διαμάχης με τους κατοίκους της περιοχής είναι δυο τμήματα, έκτασης περίπου 3.000 τμ, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτη και τα οποία, σύμφωνα με τον δήμο, είναι παραρεμάτια περιοχή. Οι κάτοικοι, όμως, εκτιμούν ότι το ρέμα συμπεριλαμβάνει και τα δύο συγκεκριμένα τμήματα, τα οποία, είναι χαρακτηρισμένοι χώροι πρασίνου και παιδικής χαράς από τον δήμο Θεσσαλονίκης εδώ και δεκαετίες. Υποστηρίζουν, δε, ότι το τμήμα του ρέματος που βρίσκεται στη γειτονιά τους επιχειρείται να οικοδομηθεί και πως ο δήμος έχει κάνει πίσω από τις αρχικές του θέσεις.

Πηγές από το δημαρχειακό μέγαρο ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου η διευθέτηση του θέματος, αλλά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ασκούνται πιέσεις, με μπαράζ επιστολών, προς το αρμόδιο υπουργείο να βρεθεί σύντομα μια λύση.

Οι δικαστικές αποφάσεις

Για τα δύο επίμαχα τμήματα υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις από Διοικητικό Πρωτοδικείο, σε βάρος του δήμου, σύμφωνα με τις οποίες μάλιστα, έχουν πληρωθεί και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ.

Ειδικότερα, ενώ ο δήμος είχε χαρακτηρίσει το ελεύθερο τμήμα, ως κοινόχρηστο χώρο, πρασίνου και παιδικής χαράς, οι ιδιοκτήτες, το 2002 κερδίζουν μια δικαστική μάχη.

Τότε το δικαστήριο καλεί τον δήμο ή να προβεί στον αποχαρακτηρισμό του χώρου είτε να τον απαλλοτριώσει. Το 2013 επί υπουργείας Μανιάτη προωθείται Προεδρικό Διάταγμα για τον αποχαρακτηρισμό του χώρου, το οποίο, όμως, ουσιαστικά μπλοκάρεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτιμώντας ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι ενέργειες των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να μη γίνει ο αποχαρακτηρισμός του χώρου.

Σε όλη αυτή την περίοδο, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης με δύο αποφάσεις του, το 2013 και το 2015, επισημαίνει τη βούλησή του για διατήρηση των χώρων, ως πρασίνου και παιδικής χαράς.

Ακολουθεί απαίτηση από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο ζητά από τον δήμο, να οριοθετήσει ο ίδιος το ρέμα, κάτι το οποίο γίνεται με ανάθεση σε ιδιωτικό γραφείο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε εφέτος, ένα τμήμα είναι φυσικό ρέμα, αλλά έχει διευθετηθεί με υδραυλικό τρόπο εδώ και χρόνια, μέσω της οδού Κανάρη. «Από τη μελέτη προκύπτει ότι η λειτουργία του παλαιού ρέματος και η συλλογή ομβρίων υδάτων εξυπηρετούνται από αγωγό της ΕΥΑΘ σε άλλη θέση», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Εμπόδιο το ποσό τη απαλλοτρίωσης

Πηγές από το δημαρχιακό μέγαρο σημειώνουν ότι παραμένουν στις ίδιες θέσεις, αναφορικά με τη διατήρηση των δύο συγκεκριμένων τμημάτων ως χώρων πρασίνου και παιδικής χαράς.

Ωστόσο, εμπόδιο στην όλη υπόθεση, αποτελεί το ποσό που απαιτείται για την ενδεχόμενη απαλλοτρίωση των εν λόγω τμημάτων, ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, έχει ήδη ζητήσει ο δήμος τόσο από το αρμόδιο υπουργείο όσο και από το Πράσινο Ταμείο, χρηματοδότηση για την απαλλοτρίωση, ωστόσο, φέρεται να βρήκε κλειστές πόρτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος είναι διατεθειμένος να ασκήσει πιέσεις προς το υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να μην προχωρήσει σε αποχαρακτηρισμό του χώρου και να βρεθεί μια λύση, που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο του ρέματος.