Skip to main content

Δ. Θεσσαλονίκης: Υπερψηφίστηκε το δάνειο της ΕΤΕπ - Ποιοι είπαν «όχι»

Το δημοτικό συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για τη σύναψη του δανείου των 20 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ. Στήριξη και από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πράσινο φως για τη σύναψη του δανείου των 20 εκατ. ευρώ μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων άναψε το δημοτικό συμβούλιο.

Το δάνειο υπερψήφισαν, μετά από μια πεντάωρη συνεδρίαση, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης εκτός του Κωνσταντίνου Ζέρβα, από την αντιπολίτευση η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», δηλαδή η επικεφαλής Ρία Καλφακάκου και η Μαρία Αγαθαγγελίδου αλλά όχι ο Γιώργος Αβαρλής, καθώς και ο επικεφαλής της παράταξης "Συμμαχία Πολιτών" Μάκης Στεργίου. Η παράταξη του Σταύρου Καλαφάτη λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε το δάνειο ως προικοδότηση για την επόμενη διοίκησης του δήμου. Εξήγησε πως μετά από συζητήσεις κατέληξαν στα 20 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό το ποσό θα μπορεί να απορροφηθεί μέσα στην επόμενη τριετία.

Στη δευτερολογία του δεσμεύτηκε ότι η διαπαραταξιακή επιτροπή θα είναι ουσιαστικά υπεύθυνη για την απορρόφηση του δανείου. «Δεν θα είναι μια τυπική επιτροπή, θα γίνονται καβγάδες εκεί μέσα», τόνισε. Όπως είπε, η πόλη πρέπει να είναι επισκέψιμη καθώς αυτό θα φέρει έσοδα, ενώ χαρακτήρισε ιστορικό κολοσσό τη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, λίγο πριν την ψηφοφορία, κάλεσε όλους να εγκρίνουν το δάνειο, ενώ έκανε αναφορά στην άσχημη οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η νυν διοίκηση του δήμου.

Τη δανειακή σύμβαση καταψήφισε η παράταξη του Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στη διοίκηση του δήμου, κατηγορώντας την ότι φορτώνει στις πλάτες των δημοτών 20 εκατ. ευρώ. «Κύριοι της διοίκησης δεν μπορείτε να διοικήσετε ούτε περίπτερο. Εμείς δεν είμαστε προικοθήρες», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Στην παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας» Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε λόγο για «λογικές προηγούμενων διοικήσεων, τα λάθη της οποίας σε μεγάλο βαθμό πληρώνουμε σήμερα». 

Κατά την ψηφοφορία η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου σημείωσε ότι ψηφίζει υπέρ της δανειοδότησης, επαναλαμβάνοντας όμως τις κόκκινες γραμμές της.  

Το δάνειο καταψήφισαν, επίσης, από την Λαϊκή Συσπείρωση ο επικεφαλής Γιάννης Δελής, ο οποίος έκανε λόγο «για ένα νέο υπέρογκο δανεισμό του Δήμου». Ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» τόνισε ότι «δεν είναι αναπτυξιακό, δεν είναι αναγκαίο, δεν είναι το τζόκερ που μας έπεσε είναι ένα πολιτικό δάνειο». Η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις «Γειτονιές σε Δράση» εξέφρασε τη θλίψη της καθώς «βλέπουμε μια παράταξη να υποκύπτει σε λογικές που θυμίζουν παλαιότερες εποχές».