Skip to main content

Δ. Θεσσαλονίκης: Αποσύρθηκε το θέμα της καθαίρεσης πορτρέτων δημάρχων

Δίχασε το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση του προέδρου του Σώματος Παναγιώτη Αβραμόπουλου για την αποκαθήλωση πορτρέτων πρώην δημάρχων Θεσσαλονίκης

Δίχασε το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση του προέδρου του Σώματος Παναγιώτη Αβραμόπουλου για την αποκαθήλωση πορτρέτων διατελέσαντων δημάρχων που είτε καταδικάστηκαν για κακουργήματα με αμετάκλητη απόφαση είτε διορίστηκαν από ανελεύθερα καθεστώτα.

Κατά την εισήγησή του ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να έχουν θέση στην ιστορική διαδρομή του δήμου. «Το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να πάρει μια απόφαση και να δηλώσει τον τρόπο που θα εκτίθενται οι άνθρωποι» σημείωσε. Μάλιστα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ότι η πρότασή του δεν έχει εμπάθεια. «Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, κανείς δε χαίρεται γι΄ αυτό, γιατί δε τιμά κανέναν να είναι ένας δήμαρχος στη φυλακή. Να είναι καλά και στην υγεία του, ούτε έχει σχέση η πρόταση μου με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο» τόνισε.

Μετά τις αντιδράσεις τόσο από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρο Καλαφάτη αλλά και τις αντίθετες τοποθετήσεις επί της πρότασης Αβραμόπουλου από στελέχη της Πρωτοβουλίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης πρότεινε την απόσυρση του θέματος.

Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι «κινήσεις όπως η διαγραφή της ιστορίας δεν είναι κόσμια πράγματα. Πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως ιστορικές πραγματικότητες», υποστηρίζοντας πως «το θέμα δεν έχει ωριμάσει».

Για μεθόδευση και επικοινωνιακές ενέργειες έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης καλώντας τη διοίκηση να αποσύρει το θέμα και να το επαναφέρει με εμπεριστατωμένη μελέτη. Πρότεινε να καθοριστούν τα κριτήρια και υπάρξει μια επιστημονική ομάδα που θα τα εξετάσει. «Είμαστε εδώ σαν δημοτικό συμβούλιο να κρίνουμε ποιες δικαστικές αποφάσεις θα αποτελούν εμπόδιο για να αναρτηθεί το πορτρέτο ενός μελλοντικού δημάρχου; Ξέρετε αν όλοι οι διατελέσαντες δήμαρχοι έχουν καθαρό ποινικό μητρώο;».

Η επικεφαλής της παράταξης Ανοιχτή Πόλη Ρία Καλφακάκου τάχθηκε υπερ της πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. «Είναι ολοφάνερο ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μαζί με τους δημάρχους που εκλέχθηκαν» τόνισε.
 
Να παραμείνουν τα πορτρέτα και να υπάρχει από κάτω μια μνεία για το τι έχουν πράξει σε περίπτωση καταδίκης πρότεινε η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση» Ελεάνα Ιωαννίδου. «Ο συγκεκριμένος τοιχος δεν είναι τιμής αλλά μνήμης» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Δελλής εκτίμησε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και έκανε λόγο για αυτονόητη ενέργεια. «Αυτούς που διάλεξαν τις μαύρες σελίδες της ιστορίας δεν έχουν δουλειά εκεί» σημείωσε.