Skip to main content

Δ. Θεσσαλονίκης: 3.712 πολιτικοί γάμοι-Μέχρι και από Χιλή οι νεόνυμφοι

Τα στοιχεία για τους πολιτικούς γάμους που τελέστηκαν από το 2012 έως το 2017 στον δήμο Θεσσαλονίκης. Μετά το 2015 καταγράφηκε μείωση των γάμων.

Την πόρτα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης πέρασαν την τελευταία 6ετία 3.712 άτομα για να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.

Πολίτες από το Περού, την Αγ. Λουκία, τη Χιλή αλλά και την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία έδωσαν όρκους αγάπης με πολιτικό γάμο στον δήμο Θεσσαλονικης. Το 2012 ο μικρότερος γαμπρός ήταν 19 ετών, αλλά και ο μεγαλύτερος ετών 87. Στις νύφες το 2016 παντρεύτηκε μια 81χρονη και το 2012 μια 19χρονη κοπέλα. Από τις νύφες το 70% ήταν έγγυες και από αυτές το 50% διένυαν τον τελευταίο μήνα της κύησης.

Τα στοιχεία για τους πολιτικούς γάμους που τελέστηκαν από το 2012 έως το 2017 παρουσιάστηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από το Γραφείο Πολιτικών Γάμων.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του συγκεκριμένου γραφείου, ενώ τα πρώτα χρόνια υπήρχε μια αυξητική τάση, από το 2015 καταγράφηκε μείωση των πολιτικών γάμων στον δήμο Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με άλλους δήμους της χώρας.

Οι περισσότεροι γάμοι τελέστηκαν τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο και μετά τους φθινοπωρινούς μήνες, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο.

Από το σύνολο των γάμων που τελέστηκαν το 86,37% ήταν ανάμεσα σε Έλληνες πολίτες και το 13,63% ανάμεσα τόσο σε Έλληνες όσο και σε άτομα άλλης υπηκοότητηας. Συνολικά άτομα από 60 διαφορετικές υπηκοότητες, από πέντε διαφορετικές ηπείρους, ενώθηκαν με τα δεσμά του πολιτικού γάμου στον δήμο Θεσσαλονίκης, με τις βαλκανικές χώρες και τις χώρες από την Πρώην Σοβιετική Ένωση να είναι πρώτες στη λίστα.

Πάνω από τους μισούς άντρες αλλά αι γυναίκες που παντρεύονται με πολιτικό γάμο βρίσκονται ηλικιακά στην 10ετία 30 με 39. Κατά την τελευταία εξαετία περίπου 4 στους 5 γάμους τελούνται με τον άντρα να έχει μεγαλύτερη ή ιδια ηλικία με τη γυναίκα, ενώ σε τουλάχιστον 1 σους 5 γάμους η σύζυγος είναι μεγαλύτερη.

Από τους νεόνυμφους το 89% δήλωσε Ορθόδοξοι και το 11% άλλο θρήσκευμα.

«Θα πρέπει να βρούμε έναν καλύτερο χώρο από την αίθουσα Νερού για την τέλεση των γάμων», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Όπως ανέφερε, «ο θρησκευτικός και ο πολιτικός γάμος ορίζεται από τους νόμους του κράτους. Το Σύμφωνο Συμβίωσης είναι ένα βήμα μπροστά. 'Εχει και άλλες λεπτομέρειες που καθορίζουν τις σχέσεις του ζευγαριού. Θα έχουμε όλο και περισσότερα σύμφωνα συμβίωσης γιατί είναι πιο απλό σε περίπτωση χωρισμού».