Skip to main content

180 εκδηλώσεις σε 21 μέρες για τα Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη

Αγώνας δρόμου για τον εορταστικό διάκοσμο στη Θεσσαλονίκη - Ποιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσει ο κεντρικός δήμος την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να στολιστεί η πόλη, ενώ ήδη είναι έτοιμο το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη φετινή εορταστική περίοδο των Χριστούγεννων.

Ήδη κατασκευαστική εταιρεία έχει ξεκινήσει να φτιάχνει τον εορταστικό διάκοσμο, σύμφωνα με τα σχέδια του καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Απόστολου Βέττα, στον οποίο ανατέθηκε ο σχεδιασμός του φετινού εορταστικού σκηνικού. Η δημοτική αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προσπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και να υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της πρότασης για τον εορταστικό διάκοσμο που είχε παρουσιαστεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υλοποιηθεί κανονικά το σχέδιο στην πλατεία Αριστοτέλους καθώς και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, όπως επίσης και σε πολλά κεντρικά σημεία. Στον άξονα της Αριστοτέλους, από την Τσιμισκή έως την Εγνατία, θα τοποθετηθούν καθ ια λειτουργήσουν διαδραστικά παιχνίδια, φωτεινή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, ενώ στο άνω μέρος της Αριστοτέλους, από το άγαλμα του Βενιζέλου και πάνω, θα λειτουργήσουν Carousel, συγκρουόμενα και τρενάκι. Παράλληλα, θα υπάρχει το Χριστουγεννιάτικο παζάρι, σε 20-25 Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια.

Το κόστος του εορταστικού διάκοσμου θα καλυφθούν από χορηγίες, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης θα καλύψει τη δαπάνη, ύψους 140.000 ευρώ των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.     

180 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε 21 μέρες

Στις 10 Δεκεμβρίου θα ανοίξει η αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Πρωτοχρονιά.

Μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές, εικαστικά γεγονότα,  φεστιβάλ δρόμου, χορευτικές εκδηλώσεις, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, εγκαταστάσεις διαδραστικού χαρακτήρα, κυνήγι θησαυρού, show πυροτεχνημάτων την Πρωτοχρονιά και ακροβατικών, φεστιβάλ δρόμου κλπ.περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο θα εγκριθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν διάφορα είδη χορού, από σύγχρονο έως και Ινδικό, αιγυπτιακό ακόμα και Bollywood. Ενήλικες θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν το κυνήγι του χαμένου θυσαυρού, ενώ θα στηθεί τσιγγάνικο, ποντιακό και παραδοσιακό γλέντι.

Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 180 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε πολλά σημεία ταυτόχρονα στην πόλη, όπως στην πλατεία Αριστοτέλους, στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας, στην πλατεία Τσιρογιάννη, στην αγορά Μοδιάνο, στην Ικτίνου, στα Λαδάδικα, στον Σιδηροδρομικό Σταθμός, στο άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου, στη στοά Αγίου Μηνά.  Στις εκδηλώσεις προβλέπεται να συμμετάσχουν περίπου 300 καλλιτέχνες, 100 εθελοντές, 60 φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ, Συμφωνικές Ορχήστρες, η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, και Χορωδίες.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης στην εισήγησή του κάνει λόγο «για ένα φεστιβάλ ''αυθόρμητων'' καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα συμβούν στην καρδιά του εμπορικού κέντρου με αυτοσχέδιο τρόπο». Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παρελάσεις, μεγάλες αλλά και μικρότερες συναυλίες, εκθέσεις, δρώμενα στο δρόμο ( πλατείες, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, στοές, μαγαζιά κλπ).

Πέρα από τις μεγάλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις, σχεδιάζονται μικρά «απρόσμενα» επεισόδια που θα συμβαίνουν καθ' όλη την διάρκεια των εορτών στο εμπορικό κέντρο, όπως ηθοποιοί που θα στήνουν δρώμενα σε καφετέριες ή μέσα στις αγορές (Καπάνι-Μοδιάνο), χορευτές που θα χορεύουν όχι σε κάποια σκηνή αλλά ανάμεσα στον κόσμο, και μουσικοί που θα παίζουν χωρίς μικρόφωνα και ηχεία, δρώμενα που θα κάνουν την αγορά να κινείται σε γιορτινούς ρυθμούς .

Θα λειτουργούν 3 κεντρικές σκηνές  στην πόλη οι οποίες θα φιλοξενούν καθημερινά  μουσικά γεγονότα. Συγκεκριμένα, στην πλατεία Αριστοτέλους, από τις 10/12 έως την 01/01/2017, στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας, από τις  18/12 έως την 01/01/2017 και στην πλατεία Τσιρογιάννη, από τις  23/12 έως την 30/12/2017.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο πάρτι με επίκεντρο την πλατεία Αριστοτέλους, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα εξελιχθεί ένα τελετουργικό με μουσικά-θεατρικά-χορευτικά δρώμενα, ακροβάτες, ηθοποιούς, dj party, με ταυτόχρονη τηλεοπτική κάλυψη.

Για την υλοποίηση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων 2016 συνεργάζονται με το Δήμο Θεσσαλονίκης οι φορείς: ΧΑΝΘ, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Ελληνική Αστυνομία, Βυζαντινό Μουσείο, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Α.Π.Θ., Παιδικά εργαστήρια Santa run, Ποντιακά Σωματεία κ.α.