Skip to main content

Προτάσεις 10 εκατ. για την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης στη Θέρμη

Η ΔΕΥΑ Θέρμης υπέβαλε προτάσεις στον «Άξονα Προτεραιότητας για την «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων».

Δύο σημαντικές προτάσεις υπέβαλε χθες, η ΔΕΥΑ Θέρμης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 και συγκεκριμένα στον «Άξονα Προτεραιότητας για την «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για το έργο «προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου απωλειών υδατικού ισοζυγίου και ποιότητας σε ζώνες του υφιστάμενου δικτύου μεταφοράς και διανομής νερού της Δημοτικής Κοινότητας Θέρμης», προϋπολογισμού 917.000,00 ευρώ , καθώς και την κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης στην περιοχή επέκτασης Θέρμης με το έργο “ Ύδρευση περιοχής επέκτασης οικισμού Θέρμης Δήμου Θέρμης” συνολικού προϋπολογισμού 8.851.814,47 ευρώ.

Ειδικότερα,  στην κατεύθυνση προώθησης της βιώσιμης χρήσης του νερού, προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος και ορθολογικής και αποδοτικής διαχείρισης του πόσιμου ύδατος που διαθέτει ο Δήμος, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης  Θέρμης υπέβαλλε δύο ολοκληρωμένες προτάσεις, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του αντικειμένου των συγκεκριμένων έργων.

Αναλυτικά με το έργο “προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου απωλειών υδατικού ισοζυγίου και ποιότητας σε ζώνες του υφιστάμενου δικτύου μεταφοράς και διανομής νερού της Δημοτικής Κοινότητας Θέρμης” , πρόκειται να υλοποιηθούν: προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία των απαραίτητων Σταθμών Διαχείρισης Πίεσης, Μέτρησης Παροχής – Πίεσης, In- Μέτρησης Ποιότητας – Πίεσης καθώς και τη δημιουργία Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Κατανάλωσης νερού. Παράλληλα θα γίνει η απαραίτητη προμήθεια Φορητών Σταθμών Ελέγχου και η εγκατάσταση ενός Κεντρικού Σταθμού Ελέγχου. Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το πόσιμο νερό, ενώ θα μειωθεί και η υπεράντληση υδατικών αποθεμάτων. Επίσης, στόχος της ΔΕΥΑ είναι η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και η βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου πόσιμου νερού προς τους δημότες μας.

Με το καλύτερο δυνατό τρόπο εξάλλου πρόκειται να εξυπηρετηθούν στο μέλλον χιλιάδες κάτοικοι της επέκτασης Θέρμης με την υλοποίηση του έργου «Ύδρευση περιοχής επέκτασης οικισμού Θέρμης Δήμου Θέρμης» και με το οποίο προβλέπεται μεταξύ άλλων : η κατασκευή νέας δεξαμενής ωφέλιμου όγκου 1.500m3 που θα εξυπηρετεί την υδροδότηση της μεσαίας ζώνης του υφιστάμενου οικισμού, της περιοχής επέκτασης και εκτός σχεδίου περιοχή δυτικά της περιοχής επέκτασης, προμήθεια συστημάτων για την παρακολούθηση και καταγραφή των παροχών εισόδου και εξόδου, τοποθέτηση νέας μονάδας χλωρίωσης και τοπικού σταθμού ελέγχου για το σύστημα τηλεχειρισμού. Παράλληλα θα κατασκευαστούν τρία αντλιοστάσια για την ενίσχυση του μανομετρικού φορτίου προς τις δεξαμενές και για την καλύτερη διαχείριση του νερού και συγκεκριμένα:

• Αντλιοστάσιο Προσυγκέντρωσης Αεροπορίας
• Αντλιοστάσιο προσυγκέντρωσης Θερμοκηπίου (και μέσω αυτού τη δεξαμενή Λίτσα 2)
• Αντλιοστάσιο προσυγκέντρωσης Εμπορικής (και μέσω αυτού τη νέα δεξαμενή).

Θα γίνει επίσης η αντικατάσταση συνολικά του εξοπλισμού σε όλες τις γεωτρήσεις και η κατασκευή οικίσκων εξοπλισμού σε όλες τις γεωτρήσεις. Στόχος του έργου είναι ο σχεδιασμός του δικτύου ύδρευσης στο Δ.Δ. Θέρμης, με τρόπο ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων σε συνδυασμό με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί τέλος, πως στο πλαίσιο της μελέτης του εξωτερικού υδραγωγείου, ελέγχθηκε η επάρκεια και οι συνθήκες λειτουργίας των αγωγών μεταφοράς νερού, των γεωτρήσεων, των αντλιοστασίων και των υπαρχουσών δεξαμενών και μελετήθηκε η νέα δεξαμενή και η σύνδεσή της με τα υφιστάμενα αλλά και τα προτεινόμενα έργα.