Skip to main content

Δ. Νεάπολης-Συκεών: Δωρεάν και φέτος το ταξίδι στον κόσμο του θεάτρου

Φέτος ο αριθμός των μαθητών του δήμου που θα παρακολουθήσουν παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου ανέρχεται σε 12.500 μαθητές.

Ένα νέο ταξίδι στον μαγικό κόσμο του θεάτρου ξεκίνησαν και φέτος οι μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο συνεργασίας του δήμου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).

Αυτή η πρωτοποριακή συνεργασία προβλέπει τα παιδιά των σχολείων του δήμου να παρακολουθούν δωρεάν θεατρικές παραστάσεις που ανεβάζει το ΚΘΒΕ, με τα έξοδα να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο του δήμου, χωρίς την παραμικρή συνδρομή είτε από το υπουργείο Παιδείας είτε από το υπουργείο Πολιτισμού.

Συνολικά 11.500 μαθητές των 45 σχολείων του δήμου είχαν έτσι την ευκαιρία να δουν πέρυσι εξαιρετικής ποιότητας παραστάσεις, ενώ φέτος ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 12.500 μαθητές, καθώς, πλέον, θα παρακολουθούν ανάλογα για την ηλικία τους έργα και τα περίπου 1.000 παιδιά των νηπιαγωγείων του δήμου.

Σήμερα ήταν η… πρεμιέρα της φετινής συνεργασίας μεταξύ του δήμου και του ΚΘΒΕ, με 606 παιδιά να παρακολουθούν την παράσταση «Οικογένεια Νώε». Οι παιδικές φωνές και ο νεανικός ενθουσιασμός κατέκλυσαν και πάλι τη μεγάλη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου, με τους μαθητές να κάθονται στις αναπαυτικές καρέκλες του θεάτρου για να μαγευτούν και πάλι από τη σκηνή και τους ηθοποιούς.

Συγκεκριμένα, 193 παιδιά από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών, 255 μαθητές από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, 118 μαθητές από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης και 40 μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Πεύκων έφυγαν κατενθουσιασμένα από την παράσταση, ανυπομονώντας να δουν την επόμενη.

Τα παιδιά υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εντεταλμένος για θέματα Παιδείας, Μιχάλης Βουλγαρίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος καλωσόρισε τους νεαρούς θεατές και τους είπε δυο λόγια για την παράσταση που επρόκειτο να παρακολουθήσουν.

«Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια-για να διαψεύσουμε αυτούς που έλεγαν πέρυσι ότι το πρόγραμμα θα διαρκούσε μόνο για λίγες παραστάσεις – θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με το ΚΘΒΕ, ώστε όλα τα παιδιά των σχολείων του δήμου μας να παρακολουθούν εντελώς δωρεάν όλες τις υψηλής ποιότητας παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου. Ξεπερνώντας τα όποια προβλήματα, νομικά, διαδικαστικά, οικονομικά, ο δήμος μας, πρώτος σε όλη την Ελλάδα, προχώρησε αυτή τη συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας, της θεατρικής αγωγής, υλοποιώντας ένα όραμά μας πολλών χρόνων. Με τη συνέχιση αυτής της εξαιρετικής συνεργασίας, φέρνουμε, λοιπόν, και πάλι τον πολιτισμό στην παιδεία και πάμε την παιδεία στον πολιτισμό, όπως ακριβώς έλεγε η μεγάλη Ελληνίδα, η Μελίνα Μερκούρη, η γυναίκα που επέμενε ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι ο πολιτισμός και ότι σε αυτόν θα έπρεπε να επενδύουμε. Στον δήμο μας, πιστεύουμε  ότι τα παιδιά μας αξίζουν το καλύτερο και ότι εκτός από υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, θα πρέπει να φροντίζουμε πρωτίστως για την ευρύτερη μόρφωσή τους, η οποία συχνά ξεπερνά τις σχολικές αίθουσες», τόνισε ο δήμαρχος κατά την υποδοχή των παιδιών στην πλατεία του θεάτρου.

«Με τον ίδιο στόχο, άλλωστε, ξεκινήσαμε φέτος και ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας με το ΚΘΒΕ, σύμφωνα με το οποίο ομάδες ηθοποιών θα έρχονται στα σχολεία μας, μέσα στις σχολικές αίθουσες, για να κάνουν οι μαθητές μας θεατρική αγωγή μέσα από το θεατρικό παιχνίδι», πρόσθεσε ο κ. Δανιηλίδης.

Τη σκυτάλη παίρνουν αύριο Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, άλλοι 635 μαθητές και συγκεκριμένα 320 παιδιά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων, 125 παιδιά από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών και 190 παιδιά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης.

Το πρόγραμμα έως τον Νοέμβριο

Βάσει του προγράμματος που έχει καταρτιστεί, μέχρι τον Νοέμβριο οι μαθητές θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις δύο έργων, το «Αγόρι με τη βαλίτσα» και το «Οικογένεια Νώε». Μετά τον Νοέμβριο, θα ακολουθήσουν παραστάσεις που θα ορίσει το ΚΘΒΕ για τη νέα θεατρική σεζόν.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με το πρόγραμμα, Το «Αγόρι με τη βαλίτσα», που παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών, θα παρακολουθήσουν συνολικά 5.447 παιδιά από σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Το «Οικογένεια Νώε», που παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο, θα παρακολουθήσουν συνολικά 6.042 μαθητές σχολείων του δήμου.