Skip to main content

Δ. Νεάπολης - Συκεών: Καμία καταστροφή του πρασίνου στα Πεύκα

Απάντηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών σε ανακοίνωση-καταγγελία της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» για τη δήθεν καταστροφή του περιβάλλοντος

Απάντηση στις καταγγελίες της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη Δήμου Νεάπολης-Συκεών», σύμφωνα με τις οποίες σημειώθηκαν καταστροφές πρασίνου στα Πεύκα (Ρετζίκι), δίνει ο δήμος Νεάπολης - Συκεών.

Κάνει λόγο ανακριβείς και ψευδέστατες αναφορές και για την αποκατάσταση της αλήθειας, σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση:

«Η παράταξη ‘‘Οικολογία Αλληλεγγύη Δήμου Νεάπολης-Συκεών’’, γνωστή για τις επιλεκτικές και κακοπροαίρετες καταγγελίες της κατά της διοίκησης του δήμου Νεάπολης-Συκεών, άργησε αλλά… δεν ξέχασε την προσφιλή της τακτική και σκοπιμότητα. Όντως παντελώς απούσα από τα δρώμενα στο δήμο μας, ακόμη και σε ότι αφορά αυστηρά το περιβάλλον και την καθημερινότητα των πολιτών, θυμήθηκε ότι πρέπει να κάνει την… εμφάνισή της για να υπενθυμίσει την… ύπαρξή της καθώς αντιλαμβάνεται πως η κοινωνία την αγνοεί και την έχει ξεπεράσει.

»Έτσι, με αφορμή την υλοποίηση του μεγαλόπνοου τεχνικού προγράμματος των ασφαλτοστρώσεων, των διανοίξεων οδών, ηλεκτροφωτισμού και κατασκευής πεζοδρομίων σε ολόκληρο τον οικισμό των Πεύκων κατ’ εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου, η εν λόγω παράταξη βρήκε την… ευκαιρία να προβεί σε μια ανυπόστατη και συκοφαντική καταγγελία στηριζόμενη –όπως πάντα- σε ανακρίβειες και αναλήθειες.

»Στο πλαίσιο αυτού του ευρύτατου έργου, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ και πλέον, το συνεργείο της ανάδοχης εταιρίας ‘‘συνελήφθη επ’ αυτοφώρω’’ στη διασταύρωση των κεντρικών οδών Κωνσταντινουπόλεως και Ρόδων, στο ύψος της εισόδου του Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης (πρώην ΨΚΒΕ), αυτής της ιδιαίτερης εκπαιδευτικής μονάδας για ΑμεΑ, να ‘‘καταστρέφει το πράσινο’’ στην περιοχή, έχοντας κόψει ένα δένδρο (ακακία) προκειμένου να κατασκευαστεί ένα ασφαλές για τους πεζούς πεζοδρόμιο, και ειδικά για τα ΑμεΑ. Ισχυρίζονται, μάλιστα, οι συντάκτες της ευφάνταστης καταγγελίας ότι το ‘‘έγκλημα’’ αυτό διαπράχτηκε χωρίς άδεια από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την κοπή του δένδρου.

Οι ανακριβείς και ψευδέστατες αναφορές δεν εκπλήσσουν, πλέον, κανέναν, αφού είναι γνωστή η πολιτική που ακολουθείται από την εν λόγω παράταξη. Δεν διστάζει να επιμένει σε επιλεκτικές και κακοπροαίρετες ανακοινώσεις και καταγγελίες, αποσιωπώντας και αποκρύπτοντας τα πραγματικά γεγονότα και την αλήθεια του πράγματος, όπως την γνωρίζουν πολύ καλά. Κι αν δεν τη γνώριζαν για τη συγκεκριμένη περίπτωση, θα μπορούσαν –εάν λειτουργούσαν με την ελάχιστη υπευθυνότητα- να την αναζητήσουν προσφεύγοντας στις Τεχνικές Υπηρεσίες για υπεύθυνη ενημέρωση και πληροφόρηση, όπως έκαναν κάποιες φορές στο παρελθόν. Κι αφού, λοιπόν, δεν έπραξαν κάτι τέτοιο, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι:

1.    Η κοπή της επίμαχης ακακίας, που υπήρχε ανάμεσα σε δυο άλλα δένδρα και σε απόσταση μεταξύ ενός και δυο μέτρων αντίστοιχα, έγινε για τις ανάγκες κατασκευής ολοκληρωμένου και πλήρως ασφαλούς πεζοδρομίου (επισ/νες φωτογρ.:pefka-akakia 1 & 2) κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα της Κωνσταντινουπόλεως που οδηγεί προς το Φίλυρο, σε ένα νευραλγικό σημείο που δεν υπήρχε πεζοδρόμιο, και η απουσία του έθετε σε κίνδυνο τους διερχόμενους πεζούς, τους επισκέπτες του παρακείμενου Ινστιτούτου, και ιδιαίτερα των ΑμεΑ.

2.    Η αφαίρεση-κοπή του δένδρου, όπως κάθε νοήμων και καλοπροαίρετος αντιλαμβάνεται, επ’ ουδενί συνιστά καταστροφή και αφανισμό του πρασίνου στην περιοχή, καθώς μόνο στο επίμαχο σημείο και γύρω απ’ αυτό έχουν φυτευθεί πολλά άλλα δένδρα. Προφανώς αυτά είναι… αόρατα στους συντάκτες της καταγγελίας, οι οποίοι απέφυγαν να φωτογραφίσουν το σημείο για να μην φανούν τα διπλανά δένδρα που έμειναν άθιχτα (επισ/νες φωτογρ.: pefka-akakia 3, 4 & 5). Ας απαντήσουν, λοιπόν, με υπευθυνότητα: είναι υπέρ της κατασκευής αναγκαίων πεζοδρομίων στην περιοχή για την ασφαλή κίνηση των πεζών ή κατά;    

3.    Η κοπή του δένδρου προβλέπεται από την υπ’  αριθμ. 1065/1996 «Άδεια οικοδομής και κοπής δένδρων στα ρυμοτομούμενα τμήματα της επέκτασης της κοινότητας Πεύκων», και η οποία αναθεωρήθηκε το 2000 με «παράταση ισχύος επ’  αόριστο» (επισ/νο αρχείο:ADEIA). Η κατασκευή, δε, του πεζοδρομίου γίνεται με αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων από το νόμο. Άρα για ποια έλλειψη άδειας ή σχεδίου ομιλούν;    

4.    Παρά τις τεκμηριωμένες και μη αμφισβητήσιμες απαντήσεις που δόθηκαν κατά το παρελθόν σε ανάλογες καταστροφολογικές καταγγελίες, οι συντάκτες της καταγγελίας επιμένουν να κάνουν λόγο για ‘‘καταστροφή και κακοποίηση των δέντρων και του πρασίνου που οι κάτοικοι του Ρετζικίου βιώνουν τελευταία στο όνομα της κατασκευής πεζοδρομίων και της μετατροπής φυσικών χώρων και χαρακτηρισμένων πάρκων σε τσιμεντοποιημένους χώρους και πανομοιότυπες παιδικές χαρές’’. Κι αυτό βεβαίως διότι σκοπίμως (θέλουν να) αγνοούν το αριθμό των εκατοντάδων δένδρων που φυτεύονται σε κάθε νέο πάρκο και νέα παιδική χαρά, που μόνο τσιμεντοποιημένοι χώροι δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν. Εκτός κι αν ζουν σε άλλη περιοχή και ως εκ τούτου δεν έχουν προσωπική αντίληψη της πραγματικότητας που βιώνουν και χαίρονται μικροί και μεγάλοι στα Πεύκα. Παντελώς απόντες, δηλαδή, όπως απόντες υπήρξαν και από τις μεγάλες εκστρατείες του δήμου για τη φύτευση χιλιάδων δένδρων στο περιαστικό δάσος του Σέιχ-Σου.   

»Κατόπιν όλων των παραπάνω, λοιπόν, ο καθείς αντιλαμβάνεται ποιος και με ποιόν τρόπο υπηρετεί την κοινωνία, ποιος και με ποιόν τρόπο προστατεύει κι ενισχύει παράλληλα το περιβάλλον και το πράσινο, και ποιος επιμένει να παραποιεί τα γεγονότα χάριν των όποιων μικροσυμφέροντων του, έχοντας αποκτήσει ειδικότητα επ’ αυτού. Όλες τις άλλες ανέξοδες κορώνες τις χαρίζουμε στους εμπνευστές τέτοιων καταγγελιών που μάταια επενδύουν στη δημιουργία εντυπώσεων προκειμένου να επιβεβαιώσουν το ρόλο και την ύπαρξή τους».