Skip to main content

Comeback στις ΗΠΑ επιχειρεί η VW

Μετά την αναμφίβολα δυσκολότερη και κρισιμότερη χρονιά στην ιστορία του ομίλου, η VW επιχειρεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών.

«Θέλουμε να αναθερμάνουμε την αγάπη της Αμερικής για τη Volkswagen», έλεγε ο επικεφαλής του εμπορικού σήματος της VW Χέρμπερτ Ντις στο προοίμιο της μεγαλύτερης έκθεσης αυτοκινήτου της αμερικανικής ηπείρου που άνοιξε χθες της πύλες της στο Ντιτρόιτ.

Με αφορμή την πρώτη μεγάλη έκθεση της χρονιάς, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία επιχειρεί να στείλει το εξής σαφές μήνυμα στους καταναλωτές: ο όμιλος έχει αντιληφθεί το τεράστιο σφάλμα στο οποίο υπέπεσε και θα κάνει τα πάντα για να επανορθώσει και, κυρίως, για να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη τους.

Αύξηση πωλήσεων

Μετά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε αρχικώς, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τις παραποιημένες τιμές καυσαερίων, η VW έχει αρχίσει να ανακάμπτει στην αμερικανική αγορά. Οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί, μολονότι έχει επιβληθεί απαγόρευση πώλησης για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα του ομίλου στις ΗΠΑ. «We are here to stay», λέει ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Αμερική Χίνριχ Βέμπκεν. Η VW θέλει λοιπόν να μείνει. Και θέλει περισσότερα.

Ο μεγαλύτερος ευρωπαίος κατασκευαστής -που σε σύγκριση με τους ασιάτες ανταγωνιστές κατέχει ένα σχετικά μικρό μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ- δρομολογεί λοιπόν την επιστροφή του. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια η VW επιδιώκει να γίνει ένας σημαντικός και επικερδής κατασκευαστής, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ντις. Γεγονός είναι βέβαια ότι και πριν το Dieselgate η αμερικανική αγορά ήταν ήδη αρκετά δύσκολη για τη VW. Ήδη από το 2007 ο όμιλος κατέγραφε απώλειες στην αμερικανική αγορά.

Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η Volkswagen μπορεί να ξεπεράσει την πρόσφατη κρίση. «Οι άνθρωποι ξεχνούν», σχολιάζει η Σάντι Σβαρτς από την Cox Automotive που ειδικεύεται στην έρευνα αγοράς, εκτιμώντας μάλιστα ότι η VW έχει όντως τις δυνατότητες να επιστρέψει δυναμικά τα ερχόμενα χρόνια.

Ποντάροντας στα SUV

Το ερώτημα βέβαια είναι με ποιο τρόπο μπορεί να πετύχει αυτό το φιλόδοξο στόχο. Η απάντηση αναζητείται λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αμερικανικής αγοράς και τις ανάγκες των αμερικανών καταναλωτών για μοντέλα κυρίως στην κατηγορία των SUV. Παράλληλα, η αναδιανομή των ρόλων που αποφασίστηκε πρόσφατα είναι αναμφίβολα ένας βοηθητικός παράγοντας. Το αποκεντρωμένο πλέον σύστημα μεταφέρει τη λήψη πολλών αποφάσεων από το Βόλφσμπουργκ στις μεμονωμένες περιφέρειες, που αυτομάτως αποκτούν μεγαλύτερες ευθύνες. Ανοιχτό παραμένει την ίδια ώρα το μέλλον των πετρελαιοκίνητων στις ΗΠΑ. Ο Ντις έχει πει ότι ο όμιλος δεν σκοπεύει την επαναφορά τους στην αμερικανική αγορά, διευκρινίζοντας βέβαια ότι δεν μπορεί και να αποκλειστεί τελείως.

Το Dieselgate που αποκαλύφθηκε το φθινόπωρο του 2015 βύθισε την VW σε μια βαθιά και άνευ προηγουμένου κρίση. Και η υπόθεση δεν θεωρείται ακόμη λήξασα. Τις επόμενες μέρες ο όμιλος αναμένεται να καταλήξει σε συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο οποίος θα μεταφραστεί για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σε πρόστιμο αρκετών δισεκατομμυρίων. Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι προφανώς και ο λόγος που ο επικεφαλής της VW Ματίας Μύλερ αποφάσισε να μην παραβρεθεί φέτος στα εγκαίνια του Ντιτρόιτ.

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle