Skip to main content

CNN: Η Δύση ζήτησε από την Ουκρανία να μη χτυπήσει τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εξέγερσης Wagner

Οι σύμμαχοι αξίωσαν από το Κίεβο να αποφύγει πλήγματα σε ρωσικό έδαφος όσο σοβούσε η κρίση

Οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας αξίωσαν από το Κίεβο να αποφύγει πλήγματα κατά της Ρωσίας όσο σοβούσε η κρίση με την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν το περασμένο Σάββατο, ανέφερε ρεπορτάζ του CNN.

Πριν αποχωρήσει ο επικεφαλής της Wagner το Σάββατο, υπήρξε επικοινωνία με Ουκρανούς αξιωματούχους από συμμάχους σε διάφορα επίπεδα, προειδοποιώντας τους να μην εκμεταλλευθούν το χάος και χτυπήσουν μέσα στη Ρωσία, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο.

Η ανησυχία τους ήταν ότι η Ουκρανία και η Δύση θα θεωρούνταν ότι βοηθούν τον Πριγκόζιν και απειλούν τη ρωσική κυριαρχία.

«Το μήνυμα ήταν “μην προξενείτε προβλήματα”», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το μήνυμα μεταδόθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, βουλευτών και μέσω πρεσβευτών.

«Είναι ένα εσωτερικό ρωσικό ζήτημα», είπε ο αξιωματούχος ότι μεταδόθηκε στους Ουκρανούς αξιωματούχους, απηχώντας όσα έχουν πει δημόσια οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι.

«Οι Ουκρανοί προειδοποιήθηκαν από τους συμμάχους να μην προκαλέσουν την κατάσταση. Δημιουργήστε ανοίγματα στο ουκρανικό έδαφος, αλλά μην παρασυρθείτε σε εσωτερικά θέματα και μη χτυπήσετε επιθετικά με στρατιωτικά μέσα εντός της Ρωσίας», είπε ο αξιωματούχος.

Στον πόλεμο με τη Ρωσία, η Ουκρανία θεωρείται ότι διεξάγει έναν αυξανόμενο αριθμό κρυφών διασυνοριακών επιθέσεων και δολιοφθορών σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ακόμη και επίθεση με drone στο Κρεμλίνο. Ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη ρωσική περιοχή του Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα μεταξύ των χωρών.

«Δεν θέλετε να τροφοδοτήσετε τη θεωρία ότι αυτό ήταν δική μας πρωτοβουλία», είπε ο αξιωματούχος, «είναι αυτό που ήθελαν πάντα οι Ρώσοι, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν απειλές για τη ρωσική κυριαρχία».

Πηγή: CNN, επιμέλεια: Καθημερινή