Skip to main content

Citigroup: Βαθύτερη ύφεση για Ελλάδα - Ούτε το '18 έξοδος στις αγορές

Για την Ελλάδα προβλέπει βαθύτερη ύφεση, μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και επανεμφάνιση του κινδύνου του Grexit

Δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία καθώς και την ελληνική θα έχει το Brexit, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup. Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα συνέταξε έκτακτη έκθεσή υπό τον τίτλο Global Economic Outlook and Strategy.

Για την Ελλάδα προβλέπει βαθύτερη ύφεση, μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και επανεμφάνιση του κινδύνου του Grexit.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η αβεβαιότητα που γέννησε το Brexit, αναμένεται να έχει ορατές επιπτώσεις στην επιστροφή του κλίματος εμπιστοσύνης που ανέμενε η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης.

Επίσης υποβαθμιζει τις αρχές της προβλέψεις  για το ελληνικό ΑΕΠ το 2016 σε -1,2% (από -0,7% νωρίτερα), μετά και τα σημάδια αποδυνάμωσης των τουριστικών ροών. Όπως αναφέρεται στην έκθεση  δεν "βλέπει" επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το ελληνικό ΑΕΠ στο β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τη Citigroup τα νέα μέτρα λιτότητας θα εξαλείψουν κατά πάσα πιθανότητα τα οφέλη της βελτιωμένης ρευστότητας που θα δημιουργηθούν από τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, καθώς η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη και επηρεάζει πολύ τις προοπτικές της Ελλάδας.

Η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» εμπλοκή και καθυστερήσεις και στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις, αλλά και η συζήτηση για το χρέος που αναμενόταν να ξεκινήσουν το φθινόπωρο θα μετατεθούν χρονικά και θα ολοκληρωθούν εντός του 2017.