Skip to main content

Χρόνια-ορόσημο για το ΤΜΕΔΕ - Στην πρώτη γραμμή για τον τεχνικό κόσμο

Το ΤΜΕΔΕ αναλαμβάνει την παροχή της εγγυοδοσίας και της πιστοδοσίας των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων.

Έναν πολύτιμο συμπαραστάτη, κόντρα στις πιέσεις της κρίσης, βρίσκουν πλέον στο ΤΜΕΔΕ οι 'Ελληνες μηχανικοί και εργολήπτες, οι τεχνικές και μελετητικές εταιρείες της χώρας.

Το ΤΜΕΔΕ αναλαμβάνοντας την παροχή της εγγυοδοσίας και της πιστοδοσίας των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων, προσφέρει στα μέλη του τα απαραίτητα εργαλεία για την οικονομική ανάπτυξη, μέσα σε ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας, ταχύτητας, αποτελεσματικότητας και διαφάνειας, με καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Το 2017, άλλωστε, ήταν χρονιά - ορόσημο για τους μηχανικούς, καθώς αφενός το ασφαλιστικό τους Ταμείο εντάχθηκε στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και αφετέρου δημιουργήθηκε και λειτούργησε σε χρόνο-ρεκόρ το ΤΜΕΔΕ, με δυνατότητες παροχής εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας.«Ο κλάδος μας έχει βιώσει την κρίση με τον πιο επώδυνο τρόπο αλλά είναι και εκείνος που αντιλαμβάνεται την αξία και την καθοριστική δύναμη που έχει για να τονωθεί η πραγματική οικονομία. Αντίληψη που ουδείς πλέον αμφισβητεί», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Μακέδος.

Ο ρόλος του νέου Φορέα, του ΤΜΕΔΕ, που περιλαμβάνει 31.000 και πλέον πιστούχους μηχανικούς και εργολήπτες δημοσίων έργων, οι οποίοι συνδυαστικά συμμετέχουν σε πλέον των 6.000 Τεχνικών Εταιρειών, είναι καθοριστικός στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.Αρκεί και μόνο να αναφερθεί πως κατά τους δέκα πρώτους μήνες λειτουργίας του νέου φορέα, και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες, έχουν εκδοθεί πλέον των 45.000 εγγυητικών επιστολών.

Αξιόπιστες και καινοτόμες υποδομές και υπηρεσίες

Οδεύοντας προς το κλείσιμο του 2017 έχει ενδιαφέρον η παράθεση των σημαντικότερων παρεμβάσεων και καινοτομιών τις οποίες πραγματοποίησε η διοίκηση του ΤΜΕΔΕ μέσα σε λίγους μήνες και οποίες αποτελούν μία μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον. Συγκεκριμένα, το Ταμείο:

-Παρέχει την πρωτοποριακή ψηφιακή υπηρεσία ηλεκτρονικής έκδοσης εγγυητικών επιστολών συμμετοχής.

-Δημιούργησε την ψηφιακή πλατφόρμα www.tmede.gr.-Λειτουργεί την Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής και Διεκπεραίωσης Αιτημάτων, e-Πρωτόκολλο.Με τη νέα υπηρεσία αφενός δεν υφίσταται ανάγκη φυσικής παρουσίας του Μηχανικού σε Κατάστημα ΤΜΕΔΕ και αφετέρου η έκδοσή της πραγματοποιείται σε προσωποποιημένο περιβάλλον, με απλοποιημένες διαδικασίες, παρέχοντας σημαντική εξοικονόμηση χρόνου. -Από τον Οκτώβριο 2017 παρέχει επίσης ηλεκτρονικά οι Εγγυητικές Επιστολές Καλής Εκτέλεσης, Προκαταβολής και Ανάληψης Κρατήσεων

-Είναι θέμα χρόνου, μέσα από συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια, για να κερδηθεί το στοίχημα τη μετατροπής του ΤΜΕΔΕ σε πάροχο ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών.

Μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Η διοίκηση του ΤΜΕΔΕ αξιοποιεί κάθε νομική δυνατότητα προκειμένου να διασφαλίσει την περιουσία που αναλογεί στο Ταμείο, κάτι που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συνέχιση της εγγυοδοσίας – πιστοδοσίας του επιστημονικού – τεχνικού κόσμου της χώρας για να ασκεί τη δραστηριότητά του, προσφέροντας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Όπως αναφέρει ο κ. Μακέδος, «Το ΤΜΕΔΕ είναι καθολικός διάδοχος της εγγυοδοσίας – πιστοδοσίας του τέως τομέα ΤΣΜΕΔΕ του Ε.Τ.Α.Α, συνεπώς δικαιούται και του ανήκει η περιουσία που συσσώρευσε στη διάρκεια του χρόνου η συνεισφορά των μελών του.με σειρά πρωτοβουλιών, επαφών, συναντήσεων, επιστολών αναδείξαμε προς τους αρμόδιους υπουργούς και στο σύνολο του πολιτικού κόσμου το δίκαιο του αιτήματος ολοκλήρωσης της μεταφοράς της περιουσίας που μας αναλογεί, με βάση την περιουσία που προστέθηκε στο τ. ΤΣΜΕΔΕ αποκλειστικά και μόνο από την δραστηριότητα της Εγγυοδοσίας – Πιστοδοσίας και ΟΧΙ από ασφαλιστικές εισφορές», για να προσθέσει: «Πετύχαμε να διαμορφώσουμε μια ισχυρή επιχειρηματολογία, την οποία κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή να αμφισβητήσει, αναδεικνύοντας την οικονομική αλλά και την ηθική πλευρά του ζητήματος μεταφοράς της περιουσίας που αναλογεί στο ΤΜΕΔΕ».