Skip to main content

Χριστουγεννιάτικος... Καραγκιόζης εμφανίζεται στον Αστερόκοσμο! (vid)

«Όπα, όπα, όπα, ε...». Καραγκιόζης, Χατζηαβάτης, Άγιος Βασίλης και καλλικάντζαροι παρελαύνουν στο πανί του φετινού Αστερόκοσμου.

Τα μικρά παιδιά, που είναι σήμερα γύρω στην ηλικία των 10 ετών, έχουν γεννηθεί στην ακμή της ψηφιακής εποχής. Από μωρά έπαιρναν στα χέρια τους τα smartphone των γονιών και έβγαζαν φωτογραφίες. Αργότερα είχαν το δικό τους tablet για να βλέπουν καρτούν και να παίζουν παιχνίδια. Άραγε, μπορούν, πλέον να εκτιμήσουν τις παραδοσιακές αξίες και να ψυχαγωγηθούν με το θέατρο σκιών του Καραγκιόζη;

Η απάντηση είναι πως ναι, αφού, σύμφωνα με τον Καραγκιοζοπαίχτη Αγάπιο Αγαπίου, το κοινό που ενθουσιάζεται με το θέατρο σκιών μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο, είναι όμως φανατικό. «Το χιούμορ του Καραγκιόζη είναι διαχρονικό και τα παιδιά το αγαπάνε, διασκεδάζουν και γελούν με αυτό», λέει ο ίδιος στη Voria.gr.

Ο κ. Αγαπίου στήνει το πανί του Καραγκιόζη στον Αστερόκοσμο κάθε Χριστούγεννα, ήδη από την πρώτη χρονιά που λειτούργησε το πάρκο. «Παίζουμε παραστάσεις σχετικές με τις γιορτές, όπως περιπέτειες που περνά όλος ο θίασος του Καραγκιόζη, ψάχνοντας φαγητό για να στήσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι», αναφέρει ο κ. Αγαπίου, προσθέτοντας ότι κάθε μέρα το ρεπερτόριο εναλλάσσεται.

Χατζηαβάτης, καλλικάντζαροι, και ΑγιοΒασίληδες παρελαύνουν στον Αστερόκοσμο, παντρεύοντας την παράδοση με την εορταστική ατμόσφαιρα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Ασφαλώς, ο Καραγκιόζης και οι περιπέτειές του, είναι ένα θέαμα που δεν έχει όριο ηλικίας, απευθύνεται σε μικρά αλλά και σε μεγάλα παιδιά. Μάλιστα, οι γονείς παρακολουθούν μαζί με τα παιδιά τους και διασκεδάζουν, γελούν με την διακωμώδηση της φτώχειας και της κομπορρυμοσύνης του ήρωα που παραμένει επίκαιρος όσο η κρίση συνεχίζει να χτυπά τα μεσαία και λαϊκά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Η ομάδα του κ. Αγαπίου, ανεβάζει παραστάσεις καθημερινά στο περίπτερο 14 της ΔΕΘ-Helexpo, στον Αστερόκοσμο. Οι παραστάσεις διαρκούν περίπου 40 λεπτά, ενώ αφού πέσει η αυλαία, ακολουθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου διδάσκει στα παιδιά πώς λειτουργεί το Θέατρο Σκιών και τους μαθαίνει λίγα πράγματα για την μακρά ιστορία του Καραγκιόζη.  

Κάποιες μέρες, μάλιστα, αφού ολοκληρωθεί η παράσταση, πραγματοποιείται εργαστήρι κατασκευής φιγούρων. Τα παιδιά κατασκευάζουν φιγούρες του Καραγκιόζη, τις χρωματίζουν και μαθαίνουν να τις χρησιμοποιούν. Η εμπειρία του Καραγκιόζη γίνεται έτσι πιο διαδραστική για τα παιδιά που την αγκαλιάζουν και την κάνουν δική τους.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων και των εργαστηρίων του Καραγκιόζη: