Skip to main content

Χριστοδουλίδης: Aπορρίπτουμε τις επικρίσεις κομμάτων για το Κυπριακό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η τελευταία ενημέρωση Αναστασιάδη στους αρχηγούς κομμάτων για το Κυπριακό έγινε στις 30/6

Σε κατηγορηματική απόρριψη επικρίσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης παραλείπει να ενημερώσει τα κόμματα για την πορεία των συνομιλιών αναφορικά με το Κυπριακό προχώρησε η κυβέρνηση.

Σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε πως η τελευταία ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, έγινε στις 30 Ιουλίου.

Υπενθυμίζει επίσης ότι, από εκείνη την ημερομηνία πραγματοποιήθηκε μόνο μια συνάντηση διαδικαστικής φύσεως, μεταξύ Αναστασιάδη - Ακιντζί, στις 23 Αυγούστου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για τις 14 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος των συναντήσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Στη δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποδεικνύει ότι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού είναι σημαντικά προς επίτευξη του στόχου μιας λύσης που να ανταποκρίνεται πραγματικά στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

«Προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εργάζεται συστηματικά και με απόλυτη σοβαρότητα, στο πλαίσιο του διακοινοτικού διαλόγου, που αποτελεί τη μόνη οδό που έχουν επιλέξει όλοι ανεξαιρέτως οι προκάτοχοί του, για επίτευξη του στόχου του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποχρέωση και καθήκον να ενημερώσει τον λαό για το συνταγματικό μέλλον του, τώρα και όχι στο τέλος, μετά που θα έχει ήδη συμφωνήσει οδυνηρές υποχωρήσεις».

«Ζητούμε διαφάνεια και ενημέρωση του λαού. Το ταμπού της συσκότισης και της μυστικής διπλωματίας πρέπει να τερματιστεί», ανέφερε.

Σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Αϊντα, ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε για ποια ταμπού μιλούν κάποιοι, όταν εκείνα που συζητούνται μέχρι σήμερα στις συνομιλίες, είναι -όπως υποστήριξε- οι εξουσίες που θα δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος και οι περιουσίες των προσφύγων που θα δοθούν.

«Τα ταμπού της Τουρκίας πότε θα τα συζητήσουμε ως κράτος;» ρώτησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Εξάλλου, η Αλληλεγγύη αξίωσε άμεση ενημέρωση των κομμάτων για τις συζητήσεις που διεξάγονται στις συνομιλίες.