Skip to main content

Χριστοδουλάκης:Στα 120 δισ. πλέον οι επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα

Ο λογαριασμός για τις απαιτούμενες επενδύσεις έχει αυξηθεί κοντά στα 120 δισ. Ανέφικτα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Οι μισές μεταρρυθμίσεις.

Τράπεζες και κυβέρνηση συντηρούν το «λόμπι των ζόμπι», που κυρίως ανήκουν στο χώρο των επιχειρήσεων. Τα ζόμπι αυτά, ενώ έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, «το παίζουν αναξιοπαθούντες» και ζητούν συνεχώς ρυθμίσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, τόνισαν οι κύριοι Χριστοδουλάκης και Προβόπουλος, καυστικά, σχολιάζοντας το εκρηκτικό μείγμα για τις Τράπεζες, που προκύπτει από την έξοδο τεραστίων κεφαλαίων εκτός χώρας και τα κόκκινα δάνεια.

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, υποστήριξε ότι οι Τράπεζες γνωρίζουν τα περισσότερα από αυτά τα «ζόμπι» και θα πρέπει να τα αποκαλύψουν. Μάλιστα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, είπε ότι αντί οι τράπεζες να χαρίσουν τα κόκκινα στεγαστικά στις περιπτώσεις αδυναμίας των μικρών οφειλετών, άφησαν ανεξέλεγκτα τα «ζόμπι» που ρούφηξαν τα κεφάλαια της οικονομίας,  τις επιχειρήσεις τους κουφάρια και τις Τράπεζες γεμάτες με κόκκινα δάνεια.

Για τον κ. Χριστοδουλάκη, η χώρα έχει μετατραπεί σε μία απέραντη «Επενδυτική Πλατεία Κλαθμώνος». Για την Ελλάδα «οι επενδύσεις είναι εθνική ανάγκη» και ο «λογαριασμός» για τον καθηγητή και πρώην υπουργό, από περίπου 100 δισ. ευρώ πριν δύο χρόνια, έχει τώρα ανεβεί στα 115-120 δισ. ευρώ.

Κάθε χρόνο αποξηλώνουμε παραγωγικό, επενδυμένο δηλαδή κεφάλαιο, 15 δις. ευρώ και για να ανατραπεί αυτή η πορεία αποεπένδυσης πρέπει να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα, όπως η θεσμοθέτηση, της εκ των προτέρων ολικής και οριστικής έγκρισης των επενδύσεων, η υϊοθέτηση της βιομηχανικής πολιτικής που προ διετίας διαμόρφωσε η Ε.Ε. και η προώθηση των επενδύσεων «με το κλειδί στο χέρι».

Αλλά και τα παραπάνω να θεσμοθετηθούν, αν δεν μειωθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% «που απερίσκεπτα δέχθηκε η Ελλάδα», στο επίπεδο του 1,5%, η οικονομία δεν θα ανακάμψει. Μάλιστα ο κ. Χριστοδουλάκης πρότεινε, η κυβέρνηση, να διαπραγματευτεί με τους δανειστές, την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, με αντάλλαγμα την ανάληψη αυξημένων επενδύσεων σε υποδομές.

Προβόπουλος: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν είναι πραγματικές

Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Κ. Προβόπουλος, μίλησε επίσης για καθαρές αρνητικές επενδύσεις προσθέτοντας και άλλες παραμέτρους στο πρόβλημα , όπως τη μείωση του παραγωγικού εργατικού δυναμικού στη χώρα, που θα χάσει ποσοστό 10% έως το 2060, διαμορφούμενο έτσι κοντά στο 54%.

Μία άλλη παράμετρος αφορά τις μεταρρυθμίσεις, «που στην Ελλάδα δεν είναι πραγματικές», ψηφίζονται αλλά δεν υλοποιούνται πλήρως, ενώ στην απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, γίνονται πολλά πισωγυρίσματα, όπως επιχειρείται να γίνει με τον κλάδο των ταξί.

Οι επενδύσεις από 12% του ΑΕΠ θα πρέπει να πάνε πάνω από 20% και, ει δυνατόν να προσεγγίσουν το 24%-25% του ΑΕΠ, για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας σε μία περίοδο που οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα διπλό πρόβλημα, τα κόκκινα δάνεια και το αρνητικό ποσοστό αποταμιεύσεων.

Καταλήγοντας ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι οι τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών και η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα έπρεπε να έχει συνοδευτεί από την αναδιάταξη όλου του επιχειρηματικού χάρτη, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει ήδη αλλά που έστω και τώρα μπορεί να επιδιωχθεί, σε συνεννόηση με τους ιδιώτες μεγαλομετόχους.