Skip to main content

Χρυσόγονος: Δεν αποκλείονται εκλογές αν προκύψει αδιέξοδο

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την ανάγκη όλες οι πλευρές να κάνουν υποχωρήσεις, ώστε να εξευρεθεί ένας λογικός συμβιβασμός.

Ανοιχτό αφήνει το σενάριο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, σε συνέντευξή του στο Capital.gr, ενώ δεν θεωρεί πιθανό το 4ο μνημόνιο «κυρίως επειδή το πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις των δανειστών θα ήταν μάλλον απαγορευτικό».

Σχολιάζοντας το γεγονός της παράτασης του κλεισίματος της δεύτερης αξιλόγησης, ο κ. Χρυσόγονος επεσήμανε την ανάγκη όλες οι πλευρές να κάνουν υποχωρήσεις, ώστε να εξευρεθεί ένας λογικός συμβιβασμός. Επίσης, θεωρεί πως «το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης βαρύνει πάντα τον ισχυρότερο σε μια διαπραγμάτευση και στην προκείμενη περίπτωση τους δανειστές. Από την ελληνική πλευρά οι παραλείψεις δεν αφορούν τη διαπραγματευτική τακτική, αλλά το ζήτημα του μακροπρόθεσμου ("στρατηγικού") εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, που είναι απαραίτητος προκειμένου όχι μόνο να βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των δανειστών, αλλά και να κατορθώσουμε να ανατάξουμε συνολικά την οικονομία μας».

Αναπτύσσοντας την άποψη του για τον ρόλο του ΔΝΤ, ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι «το ιδανικό θα ήταν να μην "φορτωθούμε" ένα νέο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου και κατά τα άλλα, αν επιμένουν κάποιοι από τους Ευρωπαίους δανειστές να το θέλουν, ας το κρατήσουν ως τεχνικό τους σύμβουλο, όπως γίνεται άλλωστε από το καλοκαίρι του 2015 και μετά. Το πρόβλημα πάντως είναι ότι και οι Γερμανοί ή οι Ολλανδοί θέλουν μεν να προτάσσουν στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ με τις σκληρές του απαιτήσεις για νέα δολοφονικά μέτρα λιτότητας, αλλά δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για "κούρεμα" των δικών τους δανείων, όπως συνιστά το Ταμείο. Άρα πρόκειται για ένα σύνθετο παζλ, χωρίς να μπορεί να προβλέψει κανείς από τώρα την τελική έκβαση».

Για το ενδεχόμενο υπογραφής 4ου μνημονίου ο κ. Χρυσόγονος δήλωσε πως δεν βλέπει δυνατότητα για νέο πρόγραμμα διακρατικού δανεισμού, «κυρίως επειδή το πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις των δανειστών θα ήταν μάλλον απαγορευτικό. Άρα τέταρτο μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει, εκτός βέβαια αν με αυτό εννοούμε τους όρους που θα συνόδευαν έναν επαχθή δανεισμό χαμηλού ύψους (περίπου 6 έως 10 δις ευρώ) από το ΔΝΤ, όπως προανέφερα, ο οποίος όμως και από εμάς είναι ανεπιθύμητος και προσκρούει σε πολλαπλές δυσχέρειες από την πλευρά του Ταμείου».  

Όσο για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Χρυσόγονος είπε πως δεν μπορεί να το αποκλείσει εάν προκύψει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά, όπως τόνισε, αυτό είναι απευκταίο σενάριο για τη χώρα.