Skip to main content

Χρυσόγονος από ΕΕΘ: Πυραμίδες πελατειακών σχέσεων τα ελληνικά κόμματα

Ηχηρό καμπανάκι από τον ευρωβουλευτή για τον κίνδυνο αφελληνισμού της οικονομίας. Ανησυχία Σπυράκη για το ΕΣΠΑ, το μήνυμα Μπουτάρη

Σε αιχμηρές δηλώσεις για τον ρόλο και τη λειτουργία των ελληνικών κομμάτων προχώρησε από τη Θεσσαλονίκη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Χρυσόγονος τόνισε ότι τα κόμματα δεν έχουν θεσμικές διαδικασίες και θεσμικό χαρακτήρα, αλλά λειτουργούν περισσότερο σαν πυραμίδες πελατειακών σχέσεων.

Ο ευρωβουλευτής και Συνταγματολόγος έδωσε την παραπάνω απάντησε όταν ρωτήθηκε εάν οι ευρωβουλευτές ενημερώνουν τους πολιτικούς στην Ελλάδα για τις εξελίξεις στο ευρωκοινοβούλιο.

«Ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στα άλλα ελληνικά κόμματα υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία επαφής και ενημέρωσης μεταξύ των ευρωβουλευτών και των κομμάτων τους», είπε και πρόσθεσε: «Η πελατειακή αντίληψη επιδεινώθηκε στα τελευταία χρόνια της κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι δύο από τα νέα πολιτικά σχήματα που δημιουργήθηκαν μέσα στα μνημόνια, στα ψηφοδέλτια έβαζαν δίπλα στο όνομα του κόμματος και το όνομα του αρχηγού».

Ο ίδιος έκρουσε ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της χώρας μας, τονίζοντας πως αν δεν δημιουργηθούν 1 εκατ. θέσεις εργασίας στα επόμενα δέκα χρόνια, η χώρα κινδυνεύει με αφελληνισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η σχέση εργαζομένων επί του συνόλου του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι περίπου στο 30% (3,5 εκατ. Εργαζόμενοι σε 11 εκατ. Πληθυσμό), ποσοστό που χαρακτήρισε «δραματικό», καθώς ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 43% (217 εκατ. / 508 εκατ.).

Την ανησυχία της για τις μικρές απορροφήσει του ΕΣΠΑ στη χώρα μας εξέφρασε η ευρωβουλευυτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία σημείωσε ότι ενώ από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν δεσμευτεί κοινοτικοί πόροι 1,2 δισ. ευρώ, αυτό δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία.

Την ανάγκη αλλαγής αντίληψης στην Ελλάδα σε σχέση με την επιχειρηματικότητα εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι "εάν δεν σταματήσει η εχθρότητα του κράτους προς τις επιχειρήσεις, δεν υπάρχει μέλλον στη χώρα".