Skip to main content

Χρέος και λιτότητα στο μενού της συνάντησης Τσακαλώτου με Βαυαρό ΥΠΟΙΚ

Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για τα βήματα που έπονται για την επίτευξη συμφωνίας.

Τη θέση της ελληνικής πλευράς για τη ρύθμιση του χρέους ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Βαυαρίας Dr. Markus Soder, υπογραμμίζοντας ότι η εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, στη δεδομένη στιγμή, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ασφαλούς οικονομικού περιβάλλοντος, πράγμα απαραίτητο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για τα βήματα που έπονται για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Ο Dr Soder με την σειρά του επεσήμανε ότι η γερμανική πλευρά αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση.

Κλείνοντας, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα να σκεφτεί σοβαρά η Ευρώπη το θέμα της συμπερίληψης του κόσμου της εργασίας στην οικονομική ανάπτυξη. Επεσήμανε ότι εάν οι πολίτες της Ευρώπης νιώθουν ότι τους αναλογεί μόνο μερίδιο στη λιτότητα και όχι στην ανάκαμψη, αυτό θα ενισχύσει πολιτικά τις φυγόκεντρες δυνάμεις.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε σε ΜΜΕ της χώρας του πως είχε μια «αξιοπρεπή συνομιλία» με τον Έλληνα ομόλογο του.

«Έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προσπαθεί να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο, αλλά η πραγματική πρόκληση είναι η υλοποίηση. Πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Η δέσμευση δεν είναι αρκετή».

Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος του ελληνικού χρέους. «Αυτό θα καταλήξει να είναι κακό για την ίδια την Ελλάδα, γιατί τότε οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα υποχωρήσουν», σημείωσε.

Τέλος για την περίπτωση ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ - κάτι που είχε υποστηρίξει στο παρελθόν - ο Σέντερ είπε πως δεν είναι στην ημερήσια διάταξη: «Το Grexit δεν είναι ζήτημα πια. Μια πρόσθετη διαίρεση της Ευρώπης δεν θα ήταν σωστή αυτή τη στιγμή», δήλωσε.