Skip to main content

Χουντής: Ισχυρό χαστούκι του Ευρωκοινοβουλίου στην Κομισιόν

Ως μέγα σκάνδαλο χαρακτηρίζει την απροθυμία της Κομισιόν να συμμορφωθεί με τις νομικές της υποχρεώσεις, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής.

«Ισχυρό χαστούκι του Ευρωκοινοβουλίου στην Κομισιόν» χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, την υιοθέτηση από την Ολομέλεια, σήμερα στο Στρασβούργο, ψηφίσματος που καταδικάζει την Επιτροπή για την ένοχη απροθυμία της να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της σχετικά με τους ενδοκρινικούς διαταράκτες. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΛΑΕ, το ψήφισμα καταδικάζει την επικίνδυνη απραξία της Κομισιόν και ζητά να καθοριστούν άμεσα επιστημονικά κριτήρια αναγνώρισης των χημικών ουσιών που περιέχουν ενδοκρινικούς διαταράκτες.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Νίκος Χουντής, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, αιτιολογώντας τη θετική του ψήφο έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες βρίσκονται σχεδόν παντού στην καθημερινή μας ζωή. Μπορούν να βρεθούν σε πλαστικά μπουκάλια, σε συσκευασίες αλουμινίου, σε προϊόντα καλλωπισμού αλλά και φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν υποβληθεί σε χρήση φυτοφαρμάκων.

Η έκθεση στους συγκεκριμένους διαταράκτες που βρίσκονται σε χημικές ουσίες ή και μείγματα αυτών, έχει ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση του ενδοκρινικού συστήματος και μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για διαφόρων μορφές καρκίνου, για συμπτώματα υπογονιμότητας, για νευρικές διαταραχές , προβλήματα θυροειδή, παχυσαρκίας και διαβήτη.

Η εκκωφαντική απροθυμία της Κομισιόν να συμμορφωθεί με τις νομικές της υποχρεώσεις αλλά και με την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον άμεσο καθορισμό επιστημονικών κριτηρίων αναγνώρισης των χημικών ουσιών που περιέχουν ενδοκρινικούς διαταράκτες, αποτελεί μέγα σκάνδαλο και γεννά εύλογα ερωτήματα για τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται σε βάρος της δημόσιας υγείας και της ενημέρωσης των πολιτών».