Skip to main content

Χουλιαράκης: Ρευστότητα 4 δισ. από τη χαλάρωση των capital controls

Ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή διαβεβαίωσε ότι το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Ένεση ρευστότητας, ύψους 3 ή 4 δισ. ευρώ, προς στις τράπεζες χάρη στο νέο κύμα χαλάρωσης των capital controls αναμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Κατά την ομιλία του για τον απολογισμό της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή έκανε λόγο για υπέρβαση στόχου 2% στο πρωτογενές πλεόνασμα. Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι το 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.

Όπως τόνισε, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 2,478 δισ. ή 1,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για έλλειμμα. «Η υπέρβαση του στόχου είναι της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ» είπε.

Σημείωσε ότι αν δεν υπάρξουν μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις «δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς αυτούς για πολλά έτη στο μέλλον». Δήλωσε, πάντως, απόλυτα ικανοποιημένος από την εκτέλεση του α’ εξαμήνου του προϋπολογισμού, μιλώντας για «εντυπωσιακή βελτίωση των μεγεθών».

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο κ. Χουλιαράκης μίλησε για «δημοσιονομική ένεση» 3,5 δισ. ευρώ, που θα αποπληρωθεί από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016. «Η εκταμίευση έχει ξεκινήσει. Τo υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εκταμιεύσει το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ΟΤΑ, τον ΕΟΠΥΥ, στο υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία» τόνισε ο υπουργός.