Skip to main content

Χουλιαράκης: Πλήρης εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Η μόνη ρεαλιστική στόχευση για ανάπτυξη της τάξης του 2% είναι η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων, σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ

Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, τονίζοντας ότι η συμφωνία του Ιουνίου «εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ».

Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε πως «η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2016» και προανήγγειλε ότι το 2016 θα κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται, επομένως η υφιστάμενη υπέρβαση του πλεονάσματος κατά τέσσερις φορές θα «επιστραφεί» στην οικονομία ως ένεση ρευστότητας.

Ακόμη, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι «ξεκινά μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων πιλοτικά από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού» με στόχο «μία μεγάλη εξοικονόμηση πόρων που σύντομα θα επιτρέψει να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό».

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο κ. Χουλιαράκης ξεκαθάρισε ότι «δεν πανηγυρίζουμε». «Δεν μπορεί να πανηγυρίζουμε όταν η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα, έστω και μετά από μία βαθιά ύφεση. Η αντιπολίτευση όμως πρέπει να φέρεται πιο υπεύθυνα και να μην λέει ότι βαθαίνει η ύφεση», συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι «η πρόβλεψη πολλών διεθνών ιδιωτικών φορέων ήταν στην αρχή του χρόνου για ύφεση 1,5% - 2%. Και η ΕΛΣΤΑΤ προέβλεπε ύφεση 1,2% στο εξάμηνο. Όμως η οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική και η ύφεση στο εξάμηνο ήταν 0,9%».

«Η εικόνα της οικονομίας είναι συμβατή με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για τέλος της ύφεσης στο μέσο του 2016 και αρχή ανάκαμψης. Είναι εικόνα που πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό; Αναμφίβολα όχι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι «η μόνη ρεαλιστική στόχευση για ανάπτυξη της τάξης του 2% είναι η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό σημαίνει θεσμικές τομές και στην αγορά και στην οικονομία και στη Δικαιοσύνη».