Skip to main content

Χορτιάτης και Ασβεστοχώρι αποκτούν σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης (φωτο)

Με την ολοκλήρωση του έργου επιτυγχάνεται η πλήρης κάλυψη των αναγκών αποχέτευσης λυμάτων των οικισμών Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου.

Σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης, που θα εξυπηρετεί πλήρως τους κατοίκους των οικισμών Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου, και με τη λειτουργία του θα εξασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αποκτά η Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη.

Η δράση συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής) με προϋπολογισμό περίπου 9 εκ ευρώ, φορέα διαχείρισης την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και φορέα υλοποίησης τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Αρμόδιος φορέας για την λειτουργία και συντήρηση του αποχετευτικού δικτύου και των αντλιοστασίων -μετά την ολοκλήρωσή τους- θα είναι η Δ.Ε.Υ.Α. Πυλαίας-Χορτιάτη.

Tο έργο παίρνει το πράσινο φως για την υλοποίησή του, καθώς έλαβε πολύ υψηλή βαθμολογία (2ο στον πίνακα κατάταξης) στην αξιολόγηση της αρμόδιας υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ μετά την οριστική ένταξη του ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη θα προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη δημοπράτησή του. Επιπλέον με την ολοκλήρωση του επιτυγχάνεται η πλήρης κάλυψη των αναγκών αποχέτευσης λυμάτων των οικισμών Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου, σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ.

Πιο αναλυτικά η πρόταση αφορά στην κατασκευή:

  • εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης λυμάτων στον οικισμό του Χορτιάτη, συνολικού μήκους 8.310 μ. που αποτελείται από το κεντρικό δίκτυο και ένα υποδίκτυο (υποδίκτυο 2). Η παροχή των λυμάτων οδηγείται στον κεντρικό αγωγό μεταφοράς λυμάτων του οικισμού, μέσω αντλιοστασίων.
  • εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης λυμάτων στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου, συνολικού μήκους 14.710 μ.
  • Κεντρικού συλλεκτηρίου αγωγό μεταφοράς λυμάτων ,
  • Κεντρικών Αντλιοστασίων Χορτιάτη ΚΑ-1 και ΚΑ-2 με τον απαραίτητο εξοπλισμό και σύστημα αυτοποιημένου ελέγχου

Τελικός αποδέκτης των λυμάτων που συλλέγονται από τους οικισμούς Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου, είναι οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στο Γαλλικό Ποταμό, όπου καταλήγουν από το Κεντρικό Αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ.

«Σε πορεία υλοποίησης μπαίνει ένα ακόμη μεγάλο έργο, που αποτελούσε ιστορικό αίτημα των κατοίκων της Δ.Ε. Χορτιάτη που εκσυγχρονίζεται και βγαίνει από την ορεινή της απομόνωση. Με το νέο δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών σε ποσοστό 100% τόσο στον οικισμό Χορτιάτη, όσο και στον οικισμό Ασβεστοχωρίου, ενώ προστατεύονται τα παρακείμενα ρέματα του Πανοράματος, της Θέρμης και του Ξηροποτάμου», σημειώνει ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Επιπλέον, ο κ. Καϊτεζίδης αναφέρει πως με την κατασκευή του έργου επιτυγχάνεται ορθολογική συγκέντρωση των λυμάτων των δύο οικισμών και μεταφορά τους στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης.

«Έτσι εξαλείφεται η ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων που προκαλεί ρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων και εξασφαλίζεται προστασία της δημόσιας υγείας της ευρύτερης περιοχής, προστασία και ανάδειξη του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος καθώς και οικονομική ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής», επισημαίνει ο δήμαρχος και καταλήγει:

«Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τις υπηρεσίες του για την άριστη συνεργασία που οδηγεί στην υλοποίηση του πιο ιστορικού έργου της περιοχής, αλλά και τη διοίκηση του πρώην δήμου Χορτιάτη με τον Μιχάλη Γεράνη, που οραματικά ξεκίνησαν τις μελέτες του έργου αυτού».