Skip to main content

Χωροταξικό βιομηχανιών: Πρώτα τα Οινόφυτα μετά το Καλοχώρι

Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας. Εύσημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις πρωτιές και... αποθέωση από Τζιτζικώστα.

«Αν η Ελλάδα είχε περισσότερους Χαρίτσηδες δε θα φτάναμε εδώ». Η ατάκα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, είναι ενδεικτική της στενής συνεργασίας ανάμεσα στους δυο άνδρες.

Στη διάρκεια της συνεδρίας για την «Αναπτυξιακή Πολιτική, Χρηματοδοτικά Μέσα και Δημόσια Περιουσία», στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Χαρίτσης έπλεξε το εγκώμιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και δέχτηκε με τη σειρά του τα εύσημα του κ. Τζιτζικώστα.

Όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι μόνο πρώτη στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα, αλλά και μια από τις πρώτες Περιφέρειες στην Ευρώπη, γεγονός που συμβάλει στη συνολική εθνική προσπάθεια που κάνουμε για την έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος Γιούνκερ και σ' αυτό μερίδιο έχει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως «η βασική ασθένεια του παραγωγικού συστήματος ήταν το άναρχο πεδίο στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις και στις ορθά χωροθετημένες βιομηχανικές μονάδες. Έχει εκπονηθεί μια μελέτη, είναι έτοιμη και θα εφαρμοστεί πρώτα στα Οινόφυτα και ακολούθως στο Καλοχώρι».

«Στόχος μας και για την Κεντρική Μακεδονία είναι η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αξιοποιώντας τις τοπικές υποδομές. Το προηγούμενο διάστημα είχε υποτιμηθεί το κομμάτι των θεσμικών παρεμβάσεων. Πρέπει να στοχεύσουμε στην κατεύθυνση αυτή για να βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, στον πρωτογενή τομέα, την ισχυρή παραγωγική βάση, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, την καινοτομία και τον πολιτισμό – τουρισμό», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης.

Για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι «στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατατέθηκαν πολλαπλάσιες αιτήσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στόχος μας είναι να τρέξουν οι Περιφέρειες τα δικά τους προγράμματα, έχοντας τη δυνατότητα επιλογής Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης. Μια περιοχή με το ιστορικό βάθος της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης, με ισχυρή παραγωγική βάση και σημαντικό ρόλο στο εμπόριο, στην ευρύτερη περιοχή, δεν μπορεί να καταδικαστεί στην εσωστρέφεια και στη συρρίκνωση. Πρέπει να παίξει το σημαντικό ρόλο που της αναλογεί στον αναπτυξιακό, παραγωγικό και επιχειρηματικό τομέα ως αντίστοιχο κέντρο, όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά και για την ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Δημόσιο ευχαριστώ εξ ονόματος των πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είπε στον κ. Χαρίτση ο περιφερειάρχης. «Δε θα είχαμε καταγράψει αυτές τις επιτυχίες αν δεν είχαμε αυτή τη συνεργασία με το υπουργείο. Όσον αφορά την περίπτωση του Καλοχωρίου που θα εφαρμοστεί η μελέτη των Οινοφύτων έχουμε ήδη έτοιμο action plan για το Καλοχώρι. Να ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία σε επίπεδο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για τη στήριξη μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και την άμεση ανταπόκριση στα ζητήματα φυσικών καταστροφών», τόνισε.