Skip to main content

Θρίλερ εν όψει: Χωρίς τις υπογραφές Καμμένου και Λαφαζάνη το ν/σ

Η κυβέρνηση ζητεί από την Βουλή να εξουσιοδοτήσει τον πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί με τους ομολόγους του για τους όρους της συμφωνίας.

Σε αγγλική γλώσσα και σε ένα άρθρο κατετέθη στη Βουλή λίγο μετά τις 23:30, το σχέδιο νόμου με το οποίο ζητείται η εξουσιοδότηση της ελληνικής Βουλής στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο και δύο υπουργούς να διαπραγματευτούν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέα συμφωνία-μνημόνιο.

Το σχετικό κείμενο κατατέθηκε χωρίς την υπογραφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Μάλιστα, λείπουν ακόμη οι υπογραφές του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, καθώς και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η απουσία των υπογραφών των δύο κορυφαίων υπουργών έχει πυροδοτήσει τα σενάρια περί παραίτησής τους. Ο κ. Λαφαζάνης, επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας που προκρίνει τον δρόμο της ρήξης με τους δανειστές, από το κυβερνητικό συμβούλιο ήδη είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με το ελληνικό πακέτο, ενλω πηγές από το περιβάλλον του αρχηγού των ΑΝΕΛ επιβεβαιώνουν τον «έντονο προβληματισμό» και παραπέμπουν σε «αυριανές εξελίξεις».

Νωρίτερα, ο Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του κυβερνητικού συμβουλίου, ανακοίνωσε μεν την έγκριση που έλαβε η ελληνική πρόταση από το κυβερνητικό συμβούλιο και παρέπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών, αποφευγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί εάν ο ίδιος είναι σύμφωνος με την ελληνική πρόταση.

Το κείμενο που κατατέθηκε με την μορφή του κατεπείγοντος έχει την μορφή «άρθρο μόνον» και ζητεί από την Βουλή να εξουσιοδοτήσει τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να διαπραγματεθούν με τους ομολόγους τους για τους όρους της συμφωνίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να εγκριθεί η πρόταση (περίπου 10 σελίδων) από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, και στη συνέχεια να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Στη συνέχεια, μετά από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, θα ακολουθήσει η κανονική διαδικασία στη Βουλή, προκειμένου η συμφωνία που θα έχει προκύψει να γίνει και νόμος του κράτους.

Η πρόταση που κατετέθη στη Βουλή έχει την υπογραφή των ακόλουθων υπουργών: Νίκου Βούτση, Γιώργου Σταθάκη, Αριστείδη Μπαλτά, Νίκου Παρασκευόπουλου, Νίκου Κοτζιά, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Παναγιώτη Σκουρλέτη, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Νίκου Παππά, Αλέκου Φλαμπουράρη και Παναγιώτη Νικολούδη.

Το κείμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου περιλαμβάνει επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με την οποία της επισημαίνει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου καθώς «συναρτάται άμεσα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη σύναψη της δανειακής σύμβασης» με τον ESM που ολοκληρώνεται την Κυριακή 12.7.2015.

Υπό αυτά τα δεδομένα, προτείνει να ακολουθηθεί η κατεπείγουσα διαδικασία σύμφωνα με τα άρθρα 74 παρ. 2 και 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής. Επίσης, περιλαμβάνει την αιτιολογική έκθεση και το αγγλικό κείμενο που εστάλη στους Θεσμούς.

Συγκεκριμένα, το «άρθρον μόνον» του σχεδίου νόμου αναφέρει: «Εν όψει της κατατεθείσας από την ελληνική κυβέρνηση αίτησης δανείου προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM και στο πλαίσιο του σχεδίου των μεταρρυθμίσεων για την Ελληνική οικονομία και των όρων για την δημοσιονομική πολιτική της χώρας που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων, η Βουλή των Ελλήνων εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ως αναπληρωτή του, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Επικρατείας, να διαπραγματευτούν με τους ομολόγους τους τους τελικούς όρους της συμφωνίας για να συνάψουν σύμβαση με τον ESM για τη χρηματοδότηση του Δημόσιου Χρέους για τη περίοδο 2015-2018 και τη διαπραγμάτευση λήψης μέτρων για τη βιωσιμότητα και εξυπηρετησιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει με τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Δείτε όλη την Αιτιολογική Έκθεση εδώ