Skip to main content

Χωρίς σίτιση από σήμερα οι φοιτητές στις εστίες του ΑΠΘ

Δεν ανανεώθηκε η σύμβαση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης με την εργολήπτρια εταιρεία - Τι υποστηρίζουν ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ΑΠΘ και φοιτητές.

Από σήμερα σταμάτησε να λειτουργεί το εστιατόριο των εστιών, καθώς έληξε -χωρίς να ανανεωθεί- η σύμβαση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης με την εργολήπτρια εταιρεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. άλλαξε την περασμένη εβδομάδα, χωρίς η απελθούσα να υπογράψει την ανανέωση της σύμβασης. Παράλληλα το κτήριο του Ιδρύματος στην Αθήνα τελεί υπό κατάληψη από τις 2 Νοεμβρίου, από φοιτητές ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διακοπή της σίτισης και την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Λόγω της κατάληψης, το Ίδρυμα αδυνατεί να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες. Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κ. Ζέρβας και ο αντιπρόεδρος κ. Γεωργόπουλος συναντήθηκαν στην είσοδο του κτηρίου με αντιπροσωπεία φοιτητών προκειμένου να συζητήσουν για την επίλυση των προβλημάτων τους. Στη συνάντηση αυτή τους επιδόθηκε κείμενο με τα αιτήματα των φοιτητών, και δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν κάποια από αυτά, σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στις εστίες του ΑΠΘ οι φοιτητές αναρωτήθηκαν για τη διακοπή της σίτισής τους και η γραμματεία των εστιών τους ενημέρωνε για την κατάσταση, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν πόσο θα κρατήσει αυτή.

Το πρωί, ομάδα περίπου 50 φοιτητών, μελών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών μετέβησαν στο γραφείο του επικεφαλής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., Κωνσταντίνου Παπάντου, στις Γ΄ φοιτητικές εστίες κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα (δείτε εδώ). Συνομίλησαν μαζί του και εκείνος δεσμεύθηκε να μεταφέρει τα αιτήματά τους στο Ίδρυμα. Κατόπιν, οι φοιτητές πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο γραφείο για μία ώρα.

«Οι υποδομές είναι πολύ κακές και έχουμε προβλήματα, αλλά τουλάχιστον ας εξασφαλίσουμε το φαγητό, αυτό είναι πιο σημαντικό», ανέφερε στη Voria.gr η 19χρονη Μαρία Κοκοβίδου που σπουδάζει Νομική και μένει στις εστίες.

«Θέλουμε να φύγει από το πανεπιστήμιο κάθε εργολαβία που στο όνομα του κέρδους της αναστέλλει τις ανάγκες μας», δήλωσε Γιώργος Καψάλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονίας.

Μιλώντας στη Voria.gr ο υπεύθυνος διεύθυνσης των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, Σάββας Φιλιππίδης ανέφερε πως βρίσκεται σε επικοινωνία με την αρμόδια επί των οικονομικών του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., Σοφία Ξανθοπούλου και πως μόλις ανανεωθεί η σύμβαση θα λειτουργήσει ξανά το εστιατόριο. Ωστόσο, η Διοίκηση του ΑΠΘ μπορεί μόνο να ασκεί πίεση στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., αφού αυτό διαχειρίζεται οικονομικά τις φοιτητικές εστίες. Πάντως, οι φοιτητές των εστιών μπορούν να σιτίζονται και στην Πανεπιστημιακή Λέσχη του ΑΠΘ.