Skip to main content

Χωρίς συμφωνία για το χρέος το Eurogroup - Πλεόνασμα 3,5% για 5 χρόνια

Δεν έκλεισε ούτε η δεύτερη αξιολόγηση ούτε συμφωνία για το χρέος - Έγινε μεγάλη πρόοδος δήλωσε o Ντάισελμπλουμ - Η ανακοίνωση του Eurogroup

Χωρίς συμφωνία για το χρέος ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ότι δεν επετεύχθη συμφωνία ωστόσο σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος αναφορικά με το χρέος.

Οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου δεν γεφυρώθηκαν στο αποψινό Eurogroup ενώ δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου.

«Είναι πολύ κοντά η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι έχει συμφωνηθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι στο 3,5%, ενώ δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για το ποια θα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να πετύχει η χώρα μετά, αναφέροντας απλώς ότι θα πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτό που συζητήθηκε είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και το 20% στο μέλλον.

Ο ίδιος είπε πάντως πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα και «μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι».

«Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, οι αριθμοί θα έρθουν μόνο μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να εργαστώ. Το ΔΝΤ πρέπει να το αποδεχθεί αυτό» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αντίστοιχα, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε από πλευράς του ότι έγιναν μακροσκελείς και αναλυτικές συζητήσεις για το χρέος. «Είναι σημαντικό να έχουμε επίσημη συμμετοχή ΔΝΤ πριν από το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε και αυτός ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις όταν υπάρξει η συμφωνία».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το χρέος», συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτή περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα.

Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων. Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης»