Skip to main content

Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ σήμερα και αύριο η Θεσσαλονίκη

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ προχωρούν σε επίσχεση εργασίας σήμερα, αύριο Τετάρτη, αλλά και την Παρασκευή, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Ταλαιπωρία περιμένει από σήμερα τους Θεσσαλονικείς στις μετακινήσεις τους καθώς οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ προχωρούν σε επίσχεση εργασίας σήμερα, αύριο Τετάρτη, αλλά και την Παρασκευή, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα για περισσότερους από δύο μήνες, που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό άνω των 6 εκατ. ευρώ.

Η νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή ΚΤΕΛ- Αεροδρόμιο θα λειτουργήσει κανονικά, όπως επίσης θα λειτουργήσει κανονικά και το ειδικά διασκευασμένο λεωφορείο για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμΕΑ.

Με ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων του Οργανισμού, καταγγέλλει την «πρωτοφανή» στάση της κυβέρνησης να «αρνείται σε εργαζόμενους έστω ακόμη και το δικαίωμα του διαλόγου».

Συγκεντρώνοντας τα πυρά τους κατά του αρμόδιου υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη, τον κατηγορούν ότι «αγνοεί προκλητικά τις φωνές απόγνωσης 2.300 οικογενειών εργαζόμενων στον ΟΑΣΘ, αδιαφορώντας για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλήματων που ταλανίζουν εργαζόμενους και συγκοινωνία στην πόλη μας».

«Αγνόησαν», συνεχίζει το Συνδικάτο αναφερόμενο στην κυβέρνηση, «ακόμη και την παρέμβαση υπέρ του διαλόγου, όλων των θεσμικών φορέων της Μακεδονίας και προκλητικά αδιαφορούν εάν 2.300 οικογένειες εργαζομένων βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία και ορατά προβλήματα επιβίωσης».

Την Παρασκευή έχει οριστεί νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πάρουν απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΑΣΘ τονίζει ότι «κατέβαλε και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν κανονικά τη μισθοδοσία τους, έστω και με καθυστέρηση, πράγμα που επιτυγχάνεται με υπέρβαση και υπερπροσπάθεια.  Η  καθυστέρηση  καταβολής  της μισθοδοσίας  των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου 2016 δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα της Διοίκησης του ΟΑΣΘ, αλλά στην ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση και στις συσσωρευμένες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού, «τα τελευταία χρόνια ο ΟΑΣΘ ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα, που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της υπαιτιότητας του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο δεν τήρησε και δεν εφάρμοσε την από 30.04.2001 Οικονομική Συμφωνία, με αποτέλεσμα να συσσωρευθούν οι οφειλές του προς τον ΟΑΣΘ. Η Διοίκηση του Οργανισμού στάθηκε όρθια στα χρόνια της κρίσης και κατόρθωσε, με τη βοήθεια και των εργαζομένων του, να διαφυλάξει την απρόσκοπτη λειτουργία του συγκοινωνιακού έργου στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Το πρόβλημα, όμως, μεγεθύνθηκε από τη συσσώρευση των οφειλών απέναντι στον ΟΑΣΘ των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που ασκούν κοινωνική πολιτική, τα οποία, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένα με βάση τη διάταξη του άρθρου 30 παρ. 2 του Ν. 4313/2014 να καταβάλουν στον ΟΑΣΘ είτε το αντίτιμο, είτε τη διαφορά από το ισχύον κόμιστρο, για τις ομάδες πολιτών που δικαιούνται να διακινούνται δωρεάν ή με μειωμένο κόμιστρο στην περιοχή ευθύνης του, εντούτοις μέχρι και σήμερα δεν προέβησαν σε καμία καταβολή, παρά τις συνεχείς και επανειλημμένες οχλήσεις μας. Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% την 20.07.2015 και ήδη σε 24% από 01.06.2016 που επιβλήθηκε στα κόμιστρα, αύξησε αρνητικά την οικονομική δυσπραγία του ΟΑΣΘ, καθόσον τα αρμόδια Υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών δεν προέβησαν σύμφωνα με το νόμο μέχρι και σήμερα στην έκδοση νομοθετικής ρύθμισης για την τακτοποίηση της παραπάνω εκκρεμότητας, με συνέπεια την απώλεια εσόδων του Οργανισμού μας (εισπράττουμε ΦΠΑ 13% και αποδίδουμε ΦΠΑ 23% από 20.07.2015 έως 31.05.2016 και 24% από 01.06.2016). Όλα τα παραπάνω μετέβαλαν απρόβλεπτα τις συνθήκες και επέφεραν οικονομική ασφυξία.

Η Διοίκηση του ΟΑΣΘ εγγυάται ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ξεπεραστεί άμεσα το εμπόδιο της πρόσκαιρης οικονομικής αδυναμίας, όπως με περισσή σύνεση και προσπάθεια έπραξε και στο παρελθόν με τη βοήθεια μέχρι σήμερα όλων των εργαζομένων του.

Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη και την κατανόηση από όλους τους πολίτες του Νομού Θεσσαλονίκης για την ταλαιπωρία τους».