Skip to main content

Χωρίς κρέας αφήνουν τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης

Χωρίς κρέας αφήνουν τους παιδικούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης Ο ένας μετά τον άλλο οι προμηθευτές ζητούν μετρητά ή αλλιώς κόβουν τις προμήθειες

Χωρίς κρέας κινδυνεύουν να μείνουν από εβδομάδα οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο προμηθευτής έστειλε σήμερα επιστολή στο δήμο, με την οποία ενημερώνει πως αν δεν είναι τα εντάλματα πληρωμής σε μετρητά αδυνατεί να συνεχίσει να προμηθεύει με κρέας τους παιδικούς σταθμούς.

Η επιστολή κινητοποίησε τους αρμόδιους του δήμου και πρωτίστως την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, η οποία προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα, δεδομένου ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν πληρώνουν σε μετρητά παρά μόνο μέσω τράπεζας.

Μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν τα παιδιά χωρίς φαγητό έγιναν οι απαιτούμενες συνεννοήσεις και από τη Δευτέρα η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γεωργία Ρανέλλα, θα προσπαθήσει να διευθετήσει το ζήτημα, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα εντός της εβδομάδας, όπως προειδοποιεί ο προμηθευτής, χρησιμοποιώντας ως αιτιολογία την αδυναμία να ανταποκριθεί και ο ίδιος στις υποχρεώσεις του προς τους δικούς του προμηθευτές.

Πληροφορίες θέλουν να λύνεται το ζήτημα μέσω του συστήματος καταβολής των χρημάτων τέτοιων περιπτώσεων από μια Τράπεζα. Πρόκειται για τον ανάδοχο του διαγωνισμού για τη σίτιση των παιδικών σταθμών σε κρέατα.

Η κ. Γούλα μιλώντας στη Voria.gr επισήμανε ότι «το πρόβλημα αντιμετωπίζεται και θεωρούμε ότι δε θα υπάρξει τελικά πρόβλημα και η προμήθεια του κρέατος θα γίνει. Πάντως, δε μας προειδοποίησε ο προμηθευτής ότι διακόπτει από τη Δευτέρα, αλλά ότι θα έχει πρόβλημα να μας δώσει κρέας εντός της εβδομάδας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δώσουμε λύση».

Στελέχη του δήμου φοβούνται πάντως ότι μπορεί το πρόβλημα να υπάρξει τελικά, δεδομένων και των προβλημάτων σε μια σειρά άλλους προμηθευτές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τα σάρωθρα, που επρόκειτο να έρθουν από την Ιταλία. Ο ανάδοχος σε αυτή την περίπτωση έστειλε επίσης επιστολή στο δήμο τονίζοντας πως δε θέλει να συνεχίσει τη σύμβαση, επειδή δεν ξέρει σε τι νόμισμα θα πληρωθεί...

Τα ανώτατα στελέχη της διοίκησης του δήμου φοβούνται γενίκευση του φαινομένου και στις υπόλοιπες συμβάσεις, καθώς η ρευστότητα έχει πλήξει το σύνολο των αναδόχων. «Αύριο μπορεί να μας κόψουν το γάλα για τα παιδιά και τους εργαζομένους. Πως θα το αντιμετωπίσουμε;», έλεγε δημοτικός σύμβουλος στη Voria.gr.

Σχεδόν στο σύνολό τους πάντως τα στελέχη της διοικούσας παράταξης της «Πρωτοβουλίας» παίρνουν το ένα μετά το άλλο θέση υπέρ του «ναι».

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook: «Στο διχαστικό δίλημμα που μας έχει τεθεί η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη. Η Ευρώπη, οι ηγεσίες, οι δομές και θεσμοί της, πάσχουν αδιαμφισβήτητα. Όμως, η διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας μας καθώς και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών διέρχεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.Στα ερείπια της ερχόμενης Δευτέρας οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι πάλι οι κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστεροι.ΝΑΙ στο δημοψήφισμα σημαίνει παραμονή στην Ευρώπη και, ταυτόχρονα, ανάληψη μια πανεθνικής προσπάθειας για την οριστική έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση.Οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στη δημοκρατία -πολιτική και κοινωνική- οφείλουν να συνταχθούν στην προσπάθεια αυτή, συνεγείροντας και κινητοποιώντας όλες τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας μας, αποφεύγοντας τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος.Οι έκρυθμες καταστάσεις και η ολοκληρωτική φτώχια ευνοούν μόνο τους ακραίους εθνικιστές και τα φασιστικά μορφώματα.Ψηφίζουμε ΝΑΙ και αγωνιζόμαστε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και για κοινωνική δικαιοσύνη.ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ».

Αντιστοίχως ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζει: «Στην Κυπριακή Δημοκρατία λόγω των γεγονότων που ακολούθησαν των αποφάσεων του Eurogroup στις 15 και 25 Μαρτίου 2013 (κούρεμα ανασφάλιστων καταθετών) τα οποία επέφεραν πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αναγκάστηκε να διατηρήσει κλειστές τις τράπεζες για δέκα μέρες από τις 18 μέχρι τις 28 Μαρτίου και να θέσει σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές με τους πελάτες τους.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης συγκαλεί άμεσα το Συμβούλιο των Αρχηγών (πρόεδροι και αρχηγοί των κομμάτων) το οποίο συνεδριάζει συνεχώς και συναποφασίζει για τις ενέργειες κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες κι επίπονες καταστάσεις.

Το χρονικό της επιβολής των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές των κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων και η ίδια η διαδικασία κράτησε μέχρι τον Απρίλιο του 2015, οπότε και η οδυνηρή διαδικασία των capital controls τερματίστηκε.

Εμείς τί κάνουμε εκτός του να διαφωνούμε;».