Skip to main content

Τα αποτελέσματα των ράμπο του ΟΑΣΘ: Χωρίς εισιτήριο ένας στους πέντε

Μέσα σε διάστημα έξι ημερών οι ράμπο του ΟΑΣΘ διενήργησαν ελέγχους σε 4.789 επιβάτες σε έξι διαφορετικές λεωφορειακές γραμμές.

«Λαβράκια» έπιασαν οι σεκιουριτάδες ελεγκτές, ιδιωτικής εταιρίας, στον ΟΑΣΘ, οι οποίοι από τις 5 Οκτωβρίου επιβιβάζονται στα αστικά λεωφορεία και προχωρούν σε ελέγχους στο επιβατικό κοινό, στην προσπάθεια του Οργανισμού να βάλει φρένο στην εισιτηριοδιαφυγή.

Ήδη μέσα σε διάστημα έξι ημερών οι «ράμπο του ΟΑΣΘ» διενήργησαν ελέγχους σε 4.789 επιβάτες σε έξι διαφορετικές λεωφορειακές γραμμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Voria.gr από τις 5 έως τις 10 Οκτωβρίου από τους 4.789 επιβάτες στους οποίους έγινε έλεγχος ποσοστό:

- 4,58% βρέθηκε χωρίς εισιτήριο ή κάρτα (211 παραβάτες)
- 2,28% με μειωμένο εισιτήριο χωρίς όμως τα απαραίτητα δικαιολογητικά
- 0,22% με διπλο – ακυρωμένο εισιτήριο

Επίσης, από τους ελέγχους που διενήργησαν οι 14 άντρες της εταιρείας σεκιούριτι, εντοπίστηκαν ένα μικρό ποσοστό(0,24%) επιβατών με κάρτες του ΟΑΣΘ που είχαν λήξει. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 11,07% των επιβατών μόλις είδε τους ελεγκτές, ακύρωσε το εισιτήριο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Χρήστο Στεφανίδη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν για τις συγκεκριμένες ημέρες, η εισιτηριοδιαφυγή φτάνει σε ποσοστό 18,38%. «Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, τους δύο πρώτους μήνες θα είναι κατασταλτικοί, προειδοποιητικοί και πάντα με ευγένεια» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι υπάρχουν και κάποιοι (ποσοστό 7,31%) που ανέβηκαν στο λεωφορείο και μόλις είδαν τους ελεγκτές, αποβιβάστηκαν.

Οι «ράμπο του ΟΑΣΘ» κάθε μέρα επιβιβάζονταν σε μια γραμμή. Συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου επιβιβάστηκαν στη γραμμή 28 Καρφούρ – Πανεπιστήμιο μέσω Συκεών, στις 6 του μήνα στη γραμμή 21 Εύοσμος - Αριστοτέλους, στις 7 στη γραμμή 83 Λαγκαδάς - Εξπρές, στις 8 Οκτωβρίου στη γραμμή 57 Ερμού – Ασβεστοχώρι - Διασταύρωση, στις 9 Οκτωβρίου στη γραμμή 30 (τοπικό) Τριανδρία και 10 του μήνα στη γραμμή 39 Κηφισιά - Δικαστήρια.

Το μέτρο αυτό του ΟΑΣΘ θα εφαρμοστεί πιλοτικά για έξι μήνες. Οι σεκιουριτάδες φορούν ομοιόμορφα ρούχα και έχουν ταυτότητα ελέγχου του Οργανισμού.  

Βάσει του προγράμματος, διμελείς ή τριμελείς ομάδες μετακινούνται με τα λεωφορεία του Οργανισμού προκειμένου «να συμβάλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, κυρίως των ατόμων που χρήζουν βοήθειας (ηλικιωμένους, εγκύους, Α.με.Α.), την ασφάλεια των επιβατών και την ενημέρωσή τους για οποιαδήποτε πληροφορία ή αίτημα προκύψει καθώς και την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής».

Στόχος του Οργανισμού, όπως ανέφερε ο κ. Στεφανίδης, «είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης του επιβατικού κοινού, η βελτίωση του σχεδιασμού των δρομολογίων, η αύξηση των επενδύσεων  του Οργανισμού προς όφελος του επιβατικού κοινού και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τα δρομολόγια και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων».