Skip to main content

Χωρίς εξηγήσεις βρέθηκαν εκτός ΕΛΤΕ μικρομεσαίοι και Θεσσαλονίκη

Εάν οι άνθρωποι του ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι ο ΣΕΒ εκπροσωπεί όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, απλώς κινούνται εκτός πραγματικότητας...

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν στη Θεσσαλονίκη, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος χάνει τη θέση που είχε στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Πρόκειται για την εθνική εποπτική αρχή του ελεγκτικολογιστικού επαγγέλματος, που είναι αρμόδια για τη θέσπιση και την εποπτεία της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής των λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων. Με βάση τον επίσημο ορισμό αποστολή της ΕΛΤΕ είναι η συνεχής ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στη λειτουργία του ελεγκτικού και λογιστικού θεσμού στην Ελλάδα, γι' αυτό απαρτίζεται από δύο εποπτικά συμβούλια μέσω των οποίων διενεργείται η εποπτεία της αγοράς. Μέσω του Συμβουλίου Ποιοτικού Ελέγχου (ΣΠΕ) εποπτεύονται τα Ελεγκτικά Πρότυπα (Auditing Standards), με τα οποία ελέγχεται η συμμόρφωση των ορκωτών ελεγκτών και των ελεγκτικών γραφείων με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και τον Κώδικα Δεοντολογίας της IFAC. Μέσω της Επιτροπής Επαγγελματικών Εξετάσεων (ΕΕΕ) εποπτεύονται όλες οι σχετιζόμενες με την άσκηση του επαγγέλματος του νόμιμου ελεγκτή πτυχές (Professional Oversight), όπως ιδίως οι επαγγελματικές εξετάσεις, η πρακτική άσκηση και η χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Επίσης, μέσω του Συμβουλίου Λογιστικής Τυποποίησης (ΣΛΟΤ) η ΕΛΤΕ ως οιονεί σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών, εισηγείται τη θέσπιση Λογιστικών Προτύπων (Accounting Standards) για την ελληνική επικράτεια.

Στην ουσία, δηλαδή, η ΕΛΤΕ έχει ως βασικό αντικείμενο τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών και των άλλων μηχανισμών, που πιστοποιούν την ορθότητα των ισολογισμών και των άλλων φορολογικών καταστάσεων των επιχειρήσεων. Σε μια διαρκή διαβούλευση με τους παράγοντες του χώρου των επαγγελματιών της λογιστικής, αλλά και τις επιχειρήσεις η ΕΛΤΕ έχει ως αποστολή την ορθολογική λειτουργία ενός συστήματος που παίζει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις του δημοσίου με τις επιχειρήσεις, την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική και τις κοινοτικές οδηγίες. Υπάρχει, δηλαδή, μεγάλη ουσία στη λειτουργία της ΕΛΤΕ, που αφορά όχι μόνο τις μεγάλες οργανωμένες επιχειρήσεις, αλλά και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ο ΣΒΒΕ συμμετείχε στο ΔΣ της ΕΛΤΕ από την ίδρυσή της, ώστε να εκπροσωπείται η επιχειρηματικότητα της ελληνικής περιφέρειας. Συν το γεγονός ότι ο ΣΒΒΕ εκπροσωπεί κατά κανόνα μικρομεσαίες εξωστρεφείς επιχειρήσεις, που καταναλώνουν χρόνο, ενέργεια και πόρους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του γραφειοκρατικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο υπάγονται οι εφορίες και τα τελωνεία.

Η πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών να πετάξει εκτός ΕΛΤΕ τον ΣΒΒΕ δεν εξηγείται ορθολογικά. Εάν οι άνθρωποι του ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι ο ΣΕΒ εκπροσωπεί όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, απλώς κινούνται εκτός πραγματικότητας. Διότι τα θέματα της επιχειρηματικότητας συχνά έχουν σχέση τόσο με το μέγεθος και τη δραστηριότητα, όσο και με γεωγραφικές παραμέτρους. Με αυτή την έννοια πρόκειται για οπισθοδρόμηση προς τον συγκεντρωτισμό. Τρία τετράγωνα στην Αθήνα γνωρίζουν πριν από μας για μας, αποφασίζουν κι εφαρμόζουν τις διάφορες ρυθμίσεις, ερήμην όλων των άλλων που αφορούν αυτές οι ρυθμίσεις. Ή –για να το πούμε πιο ήπια- πρόκειται για ενέργεια που δεν συνάδει με το πνεύμα της αποκέντρωσης, που (υποτίθεται ότι) οφείλει να έχει η πολιτική που αφορά τις επιχειρήσεις και γενικότερα το παραγωγικό πρότυπο της χώρας.      

Στα χρόνια της κρίσης το αθηνοκεντρικό σύστημα της χώρας που κινείται περί την οικονομία έχει αναδιπλωθεί. Όχι ότι πριν από την κρίση υπήρχε αποκέντρωση, αλλά κάποια βήματα είχαν γίνει. Με πρώτη ωφελημένη τη Θεσσαλονίκη. Ως απόηχος αυτών των σβησμένων, πλέον, βημάτων υπάρχει σήμερα η –έστω περιορισμένη- συμμετοχή των παραγωγικών φορέων της Β. Ελλάδος σε κέντρα λήψης, όπου λαμβάνονται αποφάσεις ουσίας, που δεν διαθέτουν ιδιαίτερη λάμψη, αλλά ρυθμίζουν τη ζωή του επιχειρείν. Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για την ΕΛΤΕ είναι ένα ακόμη πισωγύρισμα, που οφείλει να εξηγηθεί. Και κυρίως να διορθωθεί.

ΥΓ. Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε παράρτημα του Μεγάρου Μαξίμου στη Θεσσαλονίκη. Για να συζητά ο ίδιος και οι υπουργοί του με τους φορείς της περιοχής και να εξετάζουν εκ του σύνεγγυς τα θέματα. Κινήσεις σαν κι αυτές στην ΕΛΤΕ ενδυναμώνουν την πεποίθηση πολλών στη Θεσσαλονίκη ότι επί της ουσίας αυτό το «μικρό Μαξίμου» εξυπηρετεί μόνο την ανάγκη των εντυπώσεων.