Skip to main content

Χωρίς email το ΥΠΕΞ: Τι απαντάει η κυβέρνηση - Πώς σχολιάζει η ΝΔ

Το υπουργείο αναφέρει πως υπήρξε τεχνική βλάβη που αποκαταστάθηκε σε δύο ημέρες. Οδηγούν το υπουργείο Εξωτερικών σε σταδιακή απαξίωση, σχολιάζει η ΝΔ

Αντιδράσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προκάλεσε το πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος στο οποίο αναφερόταν ότι το υπουργείο Εξωτερικών λειτουργούσε χωρίς email για μια ολόκληρη εβδομάδα. 

Το ΥΠΕΞ διέψευσε το δημοσίευμα λέγοντας πως πράγματι υπήρξε βλάβη στο σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία όμως αποκαταστάθηκε σε δύο εργάσιμες ημέρες. 

«Το απόγευμα της Παρασκευής 13 Απριλίου διαπιστώθηκε ότι το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του υπουργείου Εξωτερικών υπέστη τεχνική βλάβη. Η συγκεκριμένη βλάβη συνδέετο με αστοχία ηλεκτρονικού υλικού, που αποτελεί άλλωστε συχνό φαινόμενο σε συστήματα μηχανογράφησης και πληροφορικής» εξηγεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο και προσθέτει: «Το Υπουργείο Εξωτερικών έλαβε άμεσα κάθε μέριμνα, βάσει υφιστάμενων μελετών σκοπιμότητας που είχε εκ των προτέρων εκπονήσει, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η βλάβη. Ταυτόχρονα ανέπτυξε τα εναλλακτικά συστήματα ενημέρωσης που διαθέτει για λόγους ασφαλείας. Η αποκατάσταση του κεντρικού συστήματος κατέστη εφικτή με την τεχνογνωσία και εμπειρία των άριστα καταρτισμένων μηχανικών του Υπουργείου. Έτσι, εντός λιγότερο των 2 εργάσιμων ημερών, η λειτουργία της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είχε αποκατασταθεί χωρίς να έχει χαθεί οποιοδήποτε τμήμα της».

Το υπουργείο διευκρινίζει ωστόσο πως τη «Δευτέρα 16 Απριλίου πράγματι κρίθηκε αναγκαίο όπως μη διαβαθμισμένη αλληλογραφία διακινηθεί μέσω εναλλακτικών ηλεκτρονικών διευθύνσεων, πέραν εκείνων της ειδικής διασφάλισης. Παράλληλα, έχει ήδη δρομολογηθεί και εν μέρει υλοποιηθεί η απαραίτητη αντικατάσταση τμήματος του ηλεκτρονικού υλικού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογου φαινομένου στο μέλλον».

Το υπουργείο συνέχισε εξαπολύοντας βέλη προς το Πρώτο Θέμα, γράφοντας:«Είναι φανερό, ότι η ανακίνηση του ζητήματος σε σημερινό δημοσίευμα και ο στρεβλός τρόπος με τον οποίον παρουσιάζεται το γεγονός εντάσσεται αποκλειστικά στο πλαίσιο του είδους δημοσιογραφίας που υπηρετεί το συγκεκριμένο έντυπο».

Νέα Δημοκρατία: Οδηγούν το υπουργείο Εξωτερικών σε σταδιακή απαξίωση 

Το ζήτημα δεν άφησε ασχολίαστο και η Νέα Δημοκρατία η οποία χαρακτήρισε τη συγκερκιμένη βλάβη σύμπτωμα παρακμής.

«Η επί μία εβδομάδα κατάρρευση του κλειστού υπηρεσιακού συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) του ΥΠ.ΕΞ. -εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις- είναι σύμπτωμα παρακμής. Η πολυήμερη αδυναμία επικοινωνίας, τόσο εντός του Υπουργείου όσο και με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, τα υπουργεία και τις διπλωματικές υπηρεσίες των άλλων κρατών και τους Διεθνείς Οργανισμούς, δημιούργησε μια τραγελαφική και χαοτική κατάσταση που έπληξε τη διεθνή εικόνα και το κύρος της χώρας. Επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, η κακοδιοίκηση και υποβάθμιση του πολύ κρίσιμου αυτού Υπουργείου επί ημερών "ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΠΡΑΤΤΩ"», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το κόμμα. 

Μάλιστα συμπλήρωσε πως η απαράδεκτη αυτή κατάσταση επιδρά αρνητικά όχι μόνο στο προσωπικό και τα στελέχη του υπουργείου αλλά και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, σε εποχή μεγάλων προκλήσεων. «Η αυταρχική νοοτροπία της σημερινής πολιτικής ηγεσίας και η πρωτοφανής κακοδιοίκηση οδηγούν το Υπουργείο Εξωτερικών σε σταδιακή απαξίωση και αυτό οφείλει να το αντιληφθεί άμεσα η Kυβέρνηση γιατί αποβαίνει σε βάρος της Xώρας» ανέφερε τέλος.