Skip to main content

Χοντρό το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή της Μεσογείου

Η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου, η αμερικανική ExxonMobil, επιχειρεί να εμπλακεί ακόμα περισσότερο στα ενεργειακά δρώμενα της ανατολικής Μεσογείου.

Η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου, η αμερικανική ExxonMobil, επιχειρεί να εμπλακεί ακόμα περισσότερο στα ενεργειακά δρώμενα της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου! Και μάλιστα, όπως πληροφορείται από αρμόδιες πηγές η Voria.gr, θα το είχε πράξει ήδη, αν δεν μεσολαβούσε ένας μάλλον απρόβλεπτος παράγοντας. Συγκεκριμένα, λειτουργεί σε κοινοπραξία με την καταρινή Qatar Petroleum, γεγονός που δυσχεραίνει την προοπτική συνεργασίας με το Ισραήλ.

Ωστόσο και αυτό το μειονέκτημα, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να το μετατρέψει σε πλεονέκτημα. Συγκεκριμένα, η Λευκωσία και η Αθήνα, που αποτελούν κοινά αποδεκτούς συνομιλητές, επιχειρούν να διαδραματίσουν ρόλο διευκολύνοντας τη λειτουργία του περίπλοκου ενεργειακού παζλ.

Όμως, στο «μεγάλο παιχνίδι» του αερίου στην περιοχή εμπλέκονται πολλές εταιρείες από όλο τον κόσμο. Εκτός της ιταλική ΕΝΙ, μερίδιο διεκδικούν όπως προαναφέρθηκε η αμερικανική ExxonMobil, η γαλλική Total, η βρετανική BP, η καταρινή QP, η αμερικανοϊσραηλινή κοινοπραξία Noble/Delek, η ρωσική Rosneft κ.ά.

Παιχνίδι γίνεται επίσης και ως προς τον τρόπο μεταφοράς του αερίου. Εκεί ρόλο θα παίξουν οι ποσότητες αερίου που θα ανακαλυφθούν. Χρειάζονται κι άλλες έρευνες και γεωτρήσεις, γιατί χωρίς αυτές κανείς δεν είναι σίγουρος για τίποτα, προς το παρόν. Πάντως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείει τίποτα, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού EastMed που θα ενώνει τη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου με την Ελλάδα: «Συζητάμε για τον EastMed, αλλά πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα στο οποίο εμπλέκονται πολλές χώρες» λέει παράγων με άμεση εμπλοκή, που αφήνει να εννοηθεί ότι και αυτό το σενάριο είναι ανοικτό.