Skip to main content

Χοντρό ενεργειακό πόκερ στη Β. Ελλάδα - Ποια ενεργειακή ενδιαφέρεται

Η αμερικανική ενεργειακή Cheniere θέλει να επενδύσει στο πλωτό τερματικό σταθμό αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η αμερικανική ενεργειακή Cheniere έχει ανακοινώσει στην ελληνική κυβέρνηση το ενδιαφέρον της να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα. Και για την ακρίβεια στην περιοχή της Θράκης!

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται η Voria.gr, θέλει να επενδύσει στο πλωτό τερματικό σταθμό αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU: Floating Storage and Re-Gasification Unit) στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ενεργειακό project, το οποίο ξεκινά άμεσα και το οποίο, με την ολοκλήρωση του, αναμένεται ότι θα αλλάξει συνολικά την εικόνα σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και ευρύτερα, σε ό,τι αφορά πάντα στο θέμα της ενέργειας.

Γι αυτό οι Αμερικανοί θέλουν να μπουν δυναμικά σε αυτή την ιστορία και γι αυτό, η εν λόγω εταιρία, που είναι leader πέραν του Ατλαντικού, προετοιμάζεται. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, επέκτεινε και τη συνεργασία της με την εισηγμένη στη Wall Street ναυτιλιακή GasLog Ltd, συμφερόντων Παναγιώτη (Peter) Γ. Λιβανού, η οποία είχε ήδη αποκτήσει το 20% του project της Αλεξανδρούπολης που ανήκει στην Gastarde του ομίλου Κοπελούζου.

Για το ίδιο project έχουν ακόμα ενδιαφερθεί επισήμως η ΔΕΠΑ και η Bulgarian Energy Holding, ενώ το «τριγυρίζουν» πολλές ναυτιλιακές, όπως: η Maran, συμφερόντων Γ. Αγγελικούση, η Dynagas LNG, συμφερόντων Γ. Προκοπίου, η Tsakos Invest του ομίλου Τσάκου και η Kanellakis Group της  Άννας Αγγελικούση.